Geulhemmer grottenham
In 1997 is slager Sleijpen in Berg en Terblijt (Valkenburg) begonnen met de productie van zijn Geulhemmer grottenham©. Er zijn verschillende varianten. De grottenham wordt vervaardigd van de hammen van speciaal gemeste varkens Krull Varkens uit de omgeving. De hammen worden nauwkeurig geselecteerd en gezouten. Daarna worden ze intensief gedroogd. Om te voorkomen dat de buitenkant te hard wordt zijn ze ingesmeerd met reuzel (varkensvet). Totaal rijpen de hammen 9 maanden waarvan 1 maand in een afgesloten ruimte in de Geulhemmergrot. Door de in de grot aanwezige rijpingsschimmels ontstaat de specifieke en unieke smaak. Na de rijping is de ham ongeveer 50% van zijn gewicht kwijt, wordt de reuzel afgewassen en worden de beenderen verwijderd.
• Broodbeleg, op buffetten en met meloen.
Herkomstgegevens
Vleessoort | varken |
Land van herkomst | Nederland, Limburg |
Producent | De Auw Stoof Confits, Schimmert |