Gelderse zult
Deze ouderwetse zult treffen we nog bij veel slagers aan. Ze gebruiken hoofdzakelijk varkenskopvlees en zwoerd evenals de vleesresten en ander vlees dat voor de normale verkoop niet zo geschikt is. Ouderwets wil in dit geval zeggen dat de maker geen colorozo* of kleurzout* heeft gebruikt zodat de kleur van de zult 'ouderwets' grijs blijft. Dat doet niets af aan de smaak, want die is er niet minder lekker om. Het vlees wordt fijn gemalen en gekruid met witte en cayennepeper, soms wat nootmuskaat en bouillon met azijn. Na het koken wordt de massa in een vorm gestort en na opstijving wordt de zult in plakken verkocht.
In de moderne varianten wordt de zult vaak wel met colorozo (kleurzout) gemaakt waardoor het product een mooie zacht rose kleur krijgt. Ook worden vaak stukjes augurk toegevoegd zoals op bijgaande foto.
• Bij de boeren koffietafel, op brood, als snack en bij stamppotten.
Herkomstgegevens
Vleessoort | varken |
Land van herkomst | Nederland, Achterhoek |
Producent | Diverse slagers |