Amsterdamse ossenworst
Deze worst is van oorsprong een echt Amsterdams product. Ontstaan in de 17e eeuw vanwege de grote import van ossen uit Duitsland en Denemarken. De gebruikte specerijen als peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat werden toen ingevoerd vanuit Nederlands-Indië. Het vrij magere rundvlees wordt rul gemalen en met de specerijen en het zout vermengd. Daarna wordt de worst afgestopt in een kromme of rechte runderdarm. Het originele product wordt daarna een nacht lang op een lage temperatuur gerookt zodat het vlees rauw blijft, maar de houdbaarheid wel wordt verbeterd. Door het roken en het gebruik van een natuurdarm ontstaat een de kenmerkende osseworstsmaak en -geur.
Tegenwoordig komt osseworst in verschillende uitvoeringen voor. Bekend is met name de Santpoortse ossenworst van slager Duijn in Santpoort. Beneden meer varianten.
• Op brood of toast en als snack.
Herkomstgegevens
Vleessoort: rund
Streek van herkomst: West-Nederland
Producent: Slagerij Horst, Epe