02-maart-2016 | Door: Saskia Stender
Insecten en onbekende voedingsmiddelen

Insecten en onbekende voedingsmiddelen

Meer dan 80% van de wereldbevolking eet al insecten. Wereldwijd staan er ongeveer 1400 op het menu. Ze worden steeds belangrijker als vleesvervanger. We hebben zoals je weet te maken met een sterk groeiende wereldbevolking zodat het absoluut noodzakelijk wordt om te zoeken naar mogelijkheden om iedereen te voeden. Vlees van slachtdieren als koe, varken, lam, geit om maar eens een paar voorbeelden te noemen heeft sterk de voorkeur want dat geeft een zekere status. Het gevolg is wel dat het produceren van vlees een steeds grotere aanslag is op de beschikbare grondstoffen en gevolgen heeft voor het broeikaseffect. 

Versinspiratie laat je via deze pagina kennis maken met maar een paar verschillende producten die in veel delen van de wereld reeds geconsumeerd worden. Het is op deze plaats onmogelijk om nog meer varianten te laten zien. Mijn Slager hoopt met deze pagina jouw ogen te openen en meer interesse te kweken voor producten die wereldwijd volop gegeten worden en langzaam maar zeker ook onze Europees georiënteerde keukens veroveren. 

Verschillende gegevens op deze pagina's zijn ontleend aan een het 'Insectenkookboek' . Dit boek kwam tot stand met medewerking en dankzij de steun van de Stichting Doen, de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting en de Wageningen  University. Naast recepten vind je in het boek heel veel achtergrondinformatie en juist dat maakt het tot een uiterst informatief en 'smakelijke' boek.

Buffalowormen

Nederland

Buffalowormen zijn hele kleine wormpjes. Het zijn de larven van de buffalokever. De wormen doen een beetje denken aan popcorn en hebben een licht nootachtige smaak. Ze worden steeds vaker in moderne recepten verwerkt. De wormen worden in Nederland gekweekt.

Meelwormen

Nederland

De meelwormen werden in Nederland in eerste instantie gekweekt als voer voor vogels en vissen. Steeds meer komt het echter voor dat vooruitstrevende koks met dit eiwitrijke voedingsmiddel aan de slag gaan. Meelwormen zijn dan ook bij verschillende bedrijven te koop. Ze zijn een bijna perfect bioproduct. Zestig tot tachtig procent van wat ze eten wordt direct omgezet in eiwit. Een koe heeft voor elke kilo vlees tien kilo voer nodig.

Sprinkhanen

Nederland

Het is een misvatting te denken dat men sprinkhanen eet uit pure armoede. Men vindt het gewoon lekker. Ze zitten boordevol eiwit en andere uitstekende voedingsstoffen. De sprinkhaan is een delicatesse in Afrika en Australië. In Australië worden ze geserveerd als 'sky prawns' oftewel 'luchtgarnalen'. In Amerika staan ze als 'landshrimps' op de menukaart. Ze smaken daadwerkelijk naar een krokante garnaal. Sprinkhanen worden ook in Nederland gekweekt.

Krekels

Nederland

De krekels worden in de oven op een bakplaat gebakken gedurende ongeveer 10 minuten en worden geserveerd met een zoetzure of een zoete (honing)saus.

Krekelsnackjes

Nederland

Gefrituurde krekels kunnen prima gecombineerd worden met (Hollandse) kaasblokjes en verschillende soorten fruit. Een heel aparte smaakbelevenis.

Krekels

Wereldwijd

Over de hele wereld eet men insecten. Vers, gedroogd of uit een blikje. Insecten zijn de meest succesvolle organismen op aarde, en volop voorhanden. Op basis van de totale wereldbevolking berekenden specialisten dat er per bewoner tussen 200 en 2000 kilogram per persoon beschikbaar.

Stinkbugs

Amerika

The eetbare stink-bug, Latijnse naam Encosternum delegorguei (Heteroptera, Tessaratomidae), staat in Venda (Noordoost Zuid Afrika) bekend als de 'thongolifha'. In tegenstelling tot de mopane worm, of Mashonzha, die overwintert onder de grond doet de thongolifha dat pas in het volwassen stadium en nooit ondergronds. Dit betekent dat de volwassen thongolifha kan worden geoogst in de winter als er weinig andere eten beschikbaar.

Chapulines

Mexico

In verschillende smaken worden deze sprinkhanen op de markt van Oaxaca in Mexico aangeboden. Ze worden op bepaalde tijden van het jaar verzameld, schoongemaakt en gewassen. Daarna worden ze gebakken op een hete ondergrond van verhitte klei. Voor het bakken worden naar smaak onder andere chili, knoflook, limoensap en/of zout. De chapulines worden gegeten als snack of gebruikt als vulling bij verschillende gerechten.

Caterpillar

Afrika

In de regentijd is het voor de mensen in Afrika een geweldige tijd. Het is het seizoen waarin men rupsen van Gonimbrasia belina, een soort mot gaat zoeken. Deze rupsen ook wel bekend als de mopaneworm zijn een delicatesse die, naar men zegt, gefrituurd of geroosterd het lekkerst is.

Bladvlooien

Zuid-Afrika, Australië

De kleverige afscheiding van bladluizen en bladvlooien de zogenaamde 'honingdauw' wordt ook wel 'lerp' genoemd. Het wordt verzameld en tot meel gestampt. Met melk vermengd maak je er een bijzondere maaltijd van. In Australië gebruiken de Aboriginals de lerp als zoetstof.

Dansmuggen

Afrika

Deze insecten vind je vooral rond de grote Afrikaanse meren. Men eet de muggen vanwege het hoge eiwitgehalte en de mineralen. Ze worden gevangen wanneer ze uit de poppen komen en in grote wolken naar de kust vliegen. De muggen worden gekookt en gedroogd en als kungu-cakes bewaard.

Tarantula's

Cambodja

Deze vogelspinnen leven onder de grond en worden gevangen met stokken die in de gaten gestoken worden. Ze worden door een mengsel van suiker, zout en ve-tsin gerold en samen met knoflook gebakken tot de poten krokant zijn en het achterlijf stevig. De smaak houdt het midden tussen kip en kabeljauw.

Beondegi

Korea

Dit zijn gestoomde of gekookte poppen van een zijdevlinder. Ze smaken net als witte bonen in tomatensaus. De verkopers geven hoog op over het eiwitgehalte. Ze smaken niet slecht en worden geserveerd in een papieren bekertje met een soort tandenstoker om ze te eten.

Mopane worms

Afrika

Een van de meest bekende eetbare rupsen is de mopanerups die zijn naam te danken heeft aan de gelijknamige boom. Na de vangst wordt de darminhoud uit de rupsen geknepen waarna ze worden gekookt en in de zon gedroogd. De rupsen bevatten meer dan 60% eiwit en mineralen als calcium, zink en ijzer.

Palmkeverlarven

Afrika, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

De larven van de palmkevers zijn een delicatesse. De larven voerden zich met de inhoud van omgevallen palmen. Ze worden gebakken in een pan samen met uien, peper en zout. Olie is daarbij niet nodig want de larven zijn al vet genoeg van zichzelf.

Schildluis

India, Peru, China, Canarische eilanden

De lakschildluis 'Laccifer Lacca' zorgt voor kleurmiddel E 904 beter bekend als 'schellak' dat wordt gebruikt in de levensmiddelenindustrie als glansmiddel voor snoep en als coating voor medicijnen. Een andere kleurstof die door schildluizen (Dactylopius coccus) wordt geproduceerd is E 120 oftewel karmijn.

Wevermieren

Azië

De poppen van deze wevermieren zien er uit als eieren. In Azië eet men vooral de grotere poppen en larven. Ze vormen een ingrediënt in soep, in salades en in gefrituurde gerechten. Verder worden ze rauw gekruid gegeten.

Wespenlarven

Japan

In Japan zijn de larven culinaire toppers. Ze worden in het wild gevangen of gekweekt in de achtertuin. De wespen worden meestal gekookt in sojasaus waarna men suiker, sake (rijstwijn) en gekookte rijst toevoegt. Een dure delicatesse die ook in blik wordt verkocht.

Termieten

Afrika

Deze insecten leven over het algemeen in de (sub)tropen. Ze verblijven in hoge nestheuvels. Ze worden gezien als een voedzame lekkernij en bevatten veel eiwitten, aminozuren, ijzer, calcium en vetzuren. Ze worden gefrituurd, in de zon gedroogd of gestoomd gegeten

Gusanos de maguey

Mexico

De Mexicaanse drank mescal wordt gedistilleerd uit de agave. In een fles bevindt zich een rups, de gusanos de maguey, die op deze plant leeft en eigenlijk dienst doet als een keurmerk van herkomst. De rupsen zelf worden gezien als een delicatesse en worden gegeten in een tortilla en met tomaten en chilipasta vermalen tot een pittige saus.

Zijderups poppen

China, Korea

Na het afwikkelen van de zijdedraad blijft de pop over. Deze bevat meer dan 60% eiwit en een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze worden op de barbecue geroosterd of gekookt. Je hoeft er geen kruiden aan toe te voegen want de poppen hebben van nature al voldoende smaak.

Witchetty grub

Australië

De grote larf van een hout etende mot. Je eet hem als een rauwe haring. De larf heeft een smeuïge nootachtige smaak. Ze worden van oudsher zowel rauw als licht gekookt in hete as, gegeten door de Aboriginals omdat het een witrijke voeding is. De witchetty grub is een onderdeel van het eeuwenoude Bushtucker menu.

Libelle en libellelarven

China

De libellen leven in grote kolonies dicht bij het water. De inwoners vangen ze met kleverige bamboestokken. De libelle worden gefrituurd, gekookt in kokosmelk met verschillende kruiden of gebarbecued. De larven vindt men nog lekkerder. Deze worden meestal gefrituurd met mint en geserveerd met rijst.

Schorpioenen

China

De schorpioenen gaan voor het eten eerst in een kom met water en daarna in de rijstwijn. Daarin raken ze verdoofd. De kok verwijdert vervolgens de angel en de gifzakjes en dan zijn ze klaar voor consumptie. Ook wordt van deze insecten wel een soep gekookt.

Terug naar boven