Leestijd:3 minuten
21-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Vlees uit blik

Vlees uit blik

Omdat menigeen blikvlees niet alleen meer koopt voor de vakantie maar vooral ook voor het gemak zijn de mogelijkheden duidelijk toegenomen. Blikvlees biedt vooral snelheid en gebruiksgemak. Niet alleen thuis, maar ook onderweg naar een vakantiebestemming of aan boord. Waarom zou je niet gauw even wat rijst koken en door middel van een blikje nasi/bamivlees een snelle Chinese maaltijd serveren. Of een vers broodje kopen en daarop een heerlijke hachee presenteren. Snel en lekker is het devies.

Er zijn verschillende mogelijkheden om blikvlees goed te serveren. Verwijder eerst het etiket en draai de deksel open.

  • Schep de inhoud in een pannetje of in een magnetronschaal en warm het vlees al roerend op. Na enkele minuten is het vlees al klaar voor gebruik. 
  • Draai het deksel niet helemaal van het blikje af, maar laat het aan één kant vast zitten als een soort handvat. Plaats nu het geopende blikje in een laagje heet water en schep de inhoud zo nu en dan voorzichtig door elkaar. 
  • Met de deksel als handvat kun je het blikje ook zo tussen de hete kolen van de barbecue zetten. Blijven roeren en smikkelen. 

Gehaktballetjes met satésaus

Een variant die talrijke mogelijkheden biedt. Het zachte half-om-half gehakt is oosters gekruid en ingeblikt met een heerlijke satésaus. Zo klaar bij een portie friet of heerlijk bij een borreltje.

Hollandse hachee

Een vleesgerecht dat op de ouderwetse manier is bereid. Gemaakt van gekruide runderstoofvleesblokjes. Wanneer je niet de kennis of de tijd bezit om deze topper van vroeger zelf te vervaardigen dan is dit de oplossing.

Kipfilet met kerriesaus

Zachte en sappige kipfilet gegaard in een milde kerriesaus. Heerlijk bij rijst of mie en snel op tafel. Even opwarmen en serveren maar.

Rundergoulash

Mager rundvlees van de zachtere vleesdelen wordt voor deze originele goulash gebruikt. Uiteraard is ook de kruiding met milde paprika origineel. Een topper met puree, maar ook op een vers broodje.

Kipfilet met satésaus

Zachte en sappige kipfilet gegaard in een milde kerriesaus. Heerlijk bij rijst of mie en snel op tafel Even opwarmen en serveren maar.

Hamburger

Voor de snelle trek is een blikje hamburgers uitermate geschikt. Even opwarmen en je hebt een goed gekruide rundvleesschijf die met patat en een frisse salade net zo lekker smaakt als op een broodje.

Runderstooflapje

Met de smaak van vroeger is de beste omschrijving. Mooi mager en zacht runder stoofvlees wordt gebruikt voor deze blikspecialiteit.

Sausijsjes

De slagerssaucijsjes kant en klaar uit blik zijn bijna overal bij te gebruiken. Ze zijn gemaakt van varkensgehakt en volgens de gebruikelijke receptuur gekruid.

Rundergehakt met bolognaisesaus

De oplossing voor een snelle pastamaaltijd. Mager rundvlees van een zachte kwaliteit en dan gegaard in de juiste basissaus waaraan groenten en mediterrane kruiden zijn toegevoegd.

Varkenslapje

Varkenslapjes van de schouder zijn het beste om in te blikken. Ze blijven namelijk sappig en worden niet droog. Dit in tegenstelling tot de lapjes van de fricandeau. De heerlijke jus maakt de smaak compleet.

Hollandse gehaktballen

Zoals oma ze vroeger maakte is de beste benaming. Half-om-half gehakt lekker gekruid en niet te zout en zacht gegaard.

Nasivlees

Nog zo'n snelle smaakmaker uit blik. Het varkensvlees is grof gemalen en gekruid met oosterse kruiden en aangevuld met bijpassende groenten. Schud de inhoud van het blikje door de gekookte rijst of bami en bak het geheel nog even na.

Veluws wild zwijnschotel

Een oud Veluws recept van wild zwijn aangevuld met wortel, ui, knolselderij, vossenbessen, stokzwammen, eekhoorntjesbrood en rode wijn.

Eendenboutjes

Deze van oorsprong Franse specialiteit de Cuisse de Canard bestaat uit eenden-boutjes die in eigen vet langdurig zijn gegaard. Een delicatesse die oorspronkelijk alleen met zuurkool werd gegeten.

Veluws stoofpotje edelhert

Het vlees van edelherten biedt volop mogelijkheden om een meesterlijk stoofpotje te bereiden. Zeker wanneer je er wijn, groenten en paddenstoelen aan toevoegt.

Terug naar boven