21-september-2021 |

Vet spek
Vet rugspek bevat maar heel weinig vlees, vaak ligt er een dun laagje vlees bovenop. Vet spek is vrijwel helemaal wit. Het is vers en gezouten verkrijgbaar. Het komt uit de varkensrug. Het werd vroeger vaak uitgebakken gegeten. Het spek van de rug is hard en wordt daardoor ook gebruikt voor spekblokjes die uitgebakken kunnen worden. Verder wordt vet spekgebruikt bij de productie van vleeswaren (bv. cervelaatworst en bakbloedworst). Het zachte spek dat komt van de hammen wordt vaak voor snijdbare vleeswaren als paté's gebruikt omdat het smeerbaarder is.
Voedingswaarden per 100 gram onbereid
energie | 2950kJ/700kcal |
eiwit / vet | 6 gr. / 75 gr. |
koolhydraten | 0 gr. |
Bereidingswijzen |
|
bakken | 15-20 min. |
grill / bbq | nee |
fondue / gourmet | nee |