21-september-2021 |

Zwaardemaag
Een ouderwetse lekkernij die tegenwoordig vrijwel niet meer wordt gemaakt. Het basisdeeg bestaat meestal uit varkenskop-, runderkop- en kalfskopvlees samen met varkenszwoerd. Het varkens- en kalfsvlees wordt licht gepekeld en daarna in de bouillon gekookt met het rundvlees. Als het vlees gaar is wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt de massa in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt. Na 3 uur garen op 80°C. moet de zwaardemaag afkoelen.
• In plakken gesneden op het brood. In dikke plakken bij de warme maaltijd.
Herkomstgegevens
Vleessoort | varken |
Land van herkomst | Nederland |
Producent | Bles, Wehl |