Leestijd:3 minuten
04-juni-2016 | Door: Gerhard Kwak
Slagersmaaltijden

Slagersmaaltijden

Sinds de het midden van de vorige eeuw kwamen de Chinees/Indische maaltijden in zwang. Dat had vooral te maken met de aanwezigheid van onze medelanders uit Indonesië en daarnaast waren ook de Chinese havenarbeiders van grote invloed. Slagers gingen dan ook al snel over tot het zelf maken van deze lekkernijen. Met name nasi en bami waren toen de nieuwkomers. 

In de loop van de jaren toen iedereen steeds vaker en verder op vakantie ging breidde de invloed van vreemde gerechten zich verder uit. Vakantiegangers kwamen terug van vakantie en wilden ook hier genieten van wat ze elders hadden geproefd. Daarbij geholpen door de aanvoer van exotische producten die door de verbeterde verbindingen en het koel transport alles veel gemakkelijker maakten. Toen was de Parmaham een delicatesse die alleen bij de welgestelde burger op tafel kwam. Nu is deze unieke ham voor iedereen bereikbaar. Kortom slagers haken volop in op het aanbod van exotische producten en maaltijden. Gelukkig vergeten ze daarbij ook de ouderwets lekkere Hollandse varianten niet. Laat je door jouw slager verrassen. 

Nasi

Bij de slager is het maken van nasi heel normaal. In feite was het naast bami één van de eerste maaltijden die vanuit de slagerij werden verkocht. Nasi kan op verschillende manieren klaar gemaakt worden. Bij de slager is dat meestal de gekookte variant die je zelf nog even in de koekenpan of de wok kunt nabakken. Kenmerkend van een goede slagersnasi is de ruime hoeveelheid varkensvlees in kleine blokjes.

Lekker met: saté, gebakken ei, babi pangang

Gezien bij: iedere slager

Nasi met kip

Deze nasi met kip is geheel samengesteld uit twee basiscomponenten. Mooie gemarineerde kipstukjes en de basis nasischotel van Bonfait. De slager zelf blancheert de verse nasigroenten en schept de drie componenten voorzichtig door elkaar. Zo ontstaat er een mooie nasi die je zelf thuis nog even opbakt. De hoeveelheid kip in het recept wordt door de slager zelf bepaald en is maatgevend voor de kwaliteit.

Lekker met: saté, gebakken ei, babi pangang

Gezien bij: iedere slager

Bami

De bami die in Nederland door de slager gemaakt wordt is anders dan de Aziatische bami. Dat geldt overigens voor vrijwel alle in ons land verkrijgbare Aziatische gerechten. De Nederlandse bami smaakt minder naar tarwe zoals bij de originele bami en ook de beet is minder dan de Aziatische kwaliteiten. Qua textuur en beet is onze bami veel meer te vergelijken met de Italiaanse spaghetti. De slager die zelf de bami maakt voegt er varkensreepjes, hamblokjes of geruld gehakt aan toe.

Lekker met: saté, gebakken ei, babi pangang

Gezien bij: iedere slager

Bamischotel met ham

Deze schotel is vervaardigd met behulp van de basisbamischotel van Bonfait. Aan deze schotel voegt de slager verse geblancheerde bamigroenten en een overdaad aan reepjes gekookte beenham toe.

Lekker met: saté, gebakken ei, babi pangang

Gezien bij: Bonfait & de slager

Babipangang

De naam komt van de twee Maleis/Indonesische woorden babi, dat varken betekent, en panggang, dat geroosterd betekent. Het wordt gemaakt van gemarineerd en geroosterd varkensvlees. De slager doet dat in zijn oven. Hij snijdt na het roosteren het vlees in dunne repen en giet er een speciale gebonden zoetzure saus overheen. Er zijn ook varianten met sojasaus: babi-ketjap. Babi pangang kan gemaakt worden van mager varkensvlees of van magerspek. De laatste variant is een stuk vetter maar heeft juist daardoor een heel andere smaak.

Lekker bij: nasi, bami, rijsttafel, of op een broodje

Gezien bij: iedere slager

Kip Madras

Zacht gegaarde aardappelblokjes met als toevoeging een mix van plakjes champignon, blokjes ananas, fijngesneden uiblokjes en voorgegaarde kipreepjes. De smaak wordt afgemaakt met een zachte kerriesaus.

Gezien bij: Bonfait

Thaise kipschotel

De smaakmaker van deze schotel zijn de mini kipstukjes die op een speciale manier zijn gekruid (geheim van de smid). Aan deze stukjes worden babyworteltjes, gekookte bleekselderij, paprika, sperzie-bonen en gebakken champignons toegevoegd evenals een zachte kerriesaus.

Gezien bij: Bonfait

Kipkerrie

De van oorsprong uit India afkomstige kipkerrie is een toppertje binnen het assortiment van de slager-traiteur. Als vleescomponent wordt kipfilet of het vlees van kippenpoten gebruikt. Voor de smaak van de kipkerrie wordt gekozen uit een rijk gamma van verschillende kruiden. De slager gebruikt daarvoor meestal een speciaal voor hem samengestelde kruidenmix. Dat garandeert een altijd het zelfde smakend eindproduct. Kenmerkend voor een goede kipkerrie is het sappige vlees.

Lekker met: basmati-rijst of pastawokkels

Lasagne

Een traditionele ovenschotel uit Midden-Italië. De schotel wordt bereid met behulp van dunne plakken pasta met daartussen verschillende vullingen. De bekendste is de vulling van gekruid gehakt, Parmezaanse kaas en bechamelsaus (dikke witte basissaus van boter en bloem). Dat is ook de variant die bij de slager het meest wordt verkocht.  

Tortellini

Een Italiaanse pastasoort die bestaat uit noedels met een vulling. Bij de slager bestaat deze vulling uiteraard uit gekruid gehakt. Ook hier geldt weer dat iedere kok zijn eigen recept bereid. De tortellini worden door de slager 'opwarmklaar' opgeleverd en dat betekent dat je er niets meer aan hoeft te doen dan verwarmen.

Ravioli Florence

Met spinazie gevulde ravioli vormt de basis. Daaraan wordt rul gebakken rundergehakt toegevoegd evenals schijfjes bleekselderij, uien, gebvakken wortelblokjes en een tomaten basissaus.

Gezien bij: Bonfait

Tortellini met asperges en ham

Voor deze Italiaanse maaltijd gebruikt de slager met kaas gevulde tortellini en een carbonarabasissaus. Hij voegt aan de pasta onder andere bleekselderij, rucola, asperges, gekookte eieren en reepjes Italiaanse beenham toe.

Gezien bij: Bonfait

Pasta Natas

Deze pasta is op basis van de bekende penne. Een holle en buisvormige pasta die wordt verrijkt met een mix van gewokte mini chorizoblokjes. sjalotjes, knoflook, groene paprika, in partjes gesneden cherrytomaatjes. De pasta wordt pas na het wokken van de overige ingrediënten toegevoegd. De pasta wordt afgemaakt met gescheurde blaadjes basilicum, wat vers gemalen peper en geraspte Parmezaanse kaas.

Spaghetti bolognese

Veel slagers verkopen de spaghetti bolognese omdat ze zich daarmee kunnen onderscheiden. De bolognesesaus is namelijk heel rijk van samenstelling. De saus bevat, rundergehakt, gebakken buikspek, ui, bleekselderij, wortel en tomatenpuree. Met een dergelijke saus kun je je als slager laten zien. Bedenk wel dat iedere slager vaak weer zijn eigen recept heeft. Wanneer je dus wilt weten wat er in de saus zit, dan moet je dat gewoon vragen.

Macaroni

De basis is een pasta gemaakt van tarwebloem. Het kromme buisje van de macaroni wordt gemaakt door het deeg onder hoge druk door een speciale buis te persen. De slager kookt de macaroni voor en verrijkt hem met speciale kruiden en gebruikt als vlees veelal hamblokjes. Het is ook mogelijk om de saus te verrijken met bijvoorbeeld kip, salami en geruld gehakt. Ook worden wel groenten toegevoegd.

Spamschotel

Deze typisch Amerikaanse maaltijd kun je gemakkelijk zelf bereiden en staat binnen enkele ogenblikke op tafel. Hij bestaat uit bruine bonen in tomatensaus, een gebakken ei en spam. Spam is een varkensvlees uit blik dat er een beetje uitziet als een wat grover boterhamworst, maar smaakt als schouderham.. Het is zowel warm als koud prima te eten.

Lekker bij: warme maaltijd of ontbijt en lunch

Gezien in: Amerika

Stoofschotel Dordogne

Voor deze Franse lekkernij gebruikt de slager een zacht gegaarde runderpoulet die op speciale manier is gekruid. Daar doorheen gaat een kant-en-klare hacheessaus en een scheut rode wijn. Als afmaker voegt hij zilveruitjes, blokjes venkel, schijfjes bleekselderij en gebakken champignons toe. Serveren met aardappelpuree.

Lekker met: een broodje bij de lunch. en bij de warme maaltijd

Gezien bij: Bonfait

Boeuf Bourguignon

Deze van rundvlees gemaakte stoofschotel wordt gemaakt van stoofvlees. De smaak wordt niet alleen door het zachte vlees bepaald, maar ook door de gebruikte ingredienten als ontbijtspek, uiringen, winterwortel, champignons, knoflook naar keuze, bouillon en niet te vergeten de ruime hoeveelheid rode wijn in het stoofvocht. Extra kruiding komt van tijm, peterselie, peper en kruidnagels.

Lekker bij: frites, stokbrood of aardappelpuree.

Gezien bij: Bonfait

Moussaka

Een bekend recept uit de Balkan op basis van gehakt en aubergines. Het gerecht komt in de hele Balkan en het Midden-Oosten voor. Onze slagers verkopen meestal de Griekse versie die bestaat uit lagen half om half gehakt, uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, en aardappelen, tomaat, overgoten met een bechamelsaus en in de oven gebakken bestrooid met geraspte kaas er boven op.

Lekker als: warme maaltijd

Herfstpie

Een overheerlijke Engelse taart (pie) op basis van aardappelpuree, rode kool, runderhachee, paddenstoelen, hazel- en walnoten. De buitenkant van de pie is bekleed met katenspek en de bovenklant is afgegarneerd met de ingrediënten die ook in de taart aanwezig zijn. Een punt van de taart kan in de magnetron of de oven opgewarmd worden.

Lekker met: aardappelpuree, brood

Gezien in: Engeland

Chili con carne

De vertaling van de naam is: 'pepertjes met vlees' en de naam geeft dus heel duidelijk weer wat je te wachten staat: een pittige hap. Van oorsprong is deze Mexicaanse bonenschotel gemaakt van kikkererwten en rode kidneybonen, maar je ziet de chili tegenwoordig ook veel met bruine-en zelfs witte bonen. Kortom het recept is gemaakt naar believen van de kok. Rundergehakt dat mooi is gaar geruld vormt de vleesbasis. Het gehakt is gekruid met chilipeper en komijn. De chili wordt geserveerd met rijst.

Lekker bij: warme maaltijd en lunch op een broodje

Gezien in: Mexico

Tortilla

Een opgerolde pannenkoek gemaakt van tarwe- of maismeel. De pannenkoekjes zijn heel dun en worden gevuld met verschillende mengsels die kunnen zijn samengesteld uit combinaties van geruld gehakt, worstblokjes van de Spaanse chorizo, hamblokjes, gebakken vleesreepjes van kip, rund en zelfs vis als zalm, forel en garnalen. Bij sommige slagers staat al op het prijskartje welke vulling hij heeft gebruikt.

Lekker bij: lunch en als snack

Gezien bij: Klaver,Schagen

Hongaarse goulashschotel

Mooi zacht en mals rundvlees wordt gebruikt als basis voor de goulash. Het gebruikte vlees is malser dan het hacheevlees en heeft danook een korte bereidingstijd. Bij de slager is deze lekkernij vaak al voorgegaard te koop. Extra lekker maakt hij het wanneer er roerbakgroenten en gebakken champignons aan worden toegevoegd.

Lekker bij: warme maaltijd en bij gekookte aardappelen of puree

Gezien in: Hongarije

Burrito

Een Mexicaans gerecht dat ook in de USA en met name in het Zuid-Westen veel gegeten wordt. Het bestaat uit een tortilla, een klein pannenkoekje, gevuld met een mengsel van bonen, gehakt en/of kip en zodanig opgevouwen dat de vulling binnenin zit. De buitenkant wordt bestrooid met geraspte kaas. Thuis schuif je de burrito zo de oven in. Wanneer je precies wilt weten wat er in de tortilla zit, moet je het even vragen. Er zijn namelijk tientallen verschillende vullingen mogelijk. Van Spaans heet tot Caraibisch zoet met ananas.

Lekker bij: lunch en als snack

Gezien bij: Klaver, Schagen

Hongaarse poestaschotel

Minikrieltjes en een originele Hongaarse goulash vormen de basis. Hieraan worden zilveruitjes, gegaarde rode paprikareepjes, gebakken champignons en stukjes gegaarde sperziebonen toegevoegd.

Lekker bij: warme maaltijd

Gezien in: Hongarije

Terug naar boven