06-oktober-2022 |
Slavakto 2022: twee inspirerende dagen voor slagers

Slavakto 2022: twee inspirerende dagen voor slagers

Slavakto heeft op dinsdag 4 en woensdag 5 oktober plaatsgevonden in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Tijdens deze twee dagen hebben 3.523 ondernemers, slagers, traiteurs, worstmakers en winkelmedewerkers hun ogen en oren de kost gegeven. Eens per 3 jaar komen de slagers van nu en later bij elkaar om meer te weten te komen over de nieuwste ontwikkelingen die meer dan 70 exposanten hebben getoond. Want ambacht en productontwikkeling veranderen mee met alle maatschappelijke ontwikkelingen.

Inspiratie en ontmoeting stond centraal

Omdat ambacht en productontwikkeling mee veranderen met alle (maatschappelijke en voedings-) ontwikkelingen, zijn inspiratie en kennis belangrijk. Om die reden is tijdens deze editie een programma gepresenteerd met zeer diverse sprekers. Zo was Ierse slager Pat Whelan te gast. Hij werd geïnterviewd door Jord Althuizen, die zelf ook spreker was,over ondernemerschap, ambacht, online versus offline en duurzaamheid. Meneer Wateetons verraste de toehoorders over smaken en nieuwe bereidingstechnieken.

Verder waren in het Meatlab demonstraties van branche erkende meesterslagers en –verkopers, inspireerde Josja Haagsma over ganzenvlees en gaven diverse exposanten als Bizerba, Interkring en Emondt KMI inhoudelijke lezingen. Met leveranciers uit de branche en experts is invulling gegeven aan drie rondetafelgesprekken over vlees en over energie. Met als doel om de bezoekende slagers verder te brengen met hun ambacht, werkgeverschap en ondernemerschap.

Wim van den Brink, voorzitter van de Stichting Slavakto: “We hebben twee dagen lang inhoud gegeven aan de professionalisering van de bedrijfstak volgens de kernwaarden: innovatie, inspiratie en ontmoeting. We zijn ingegaan op de maatschappelijke trends. Consumenten willen zeker vlees kopen, maar wel zelf bepalen hoeveel, waar en wanneer. De online verkoop van slagerijen maakte vorig jaar een groei van zes procent door. De consument kijkt op een bewuste manier naar voeding en hoe vlees in dat plaatje past. Het draait er voor de slager om juist die meerwaarde te bieden aan de consument. Voor ons is het event meer dan geslaagd want onze slagers en hun medewerkers zijn geïnspireerd en vol enthousiasme huiswaarts gekeerd ” benadrukt Slavakto-voorzitter Wim van den Brink.

Jeroen Wolters, Interkring, exposant: “Eindelijk een fijn weerzien en een positieve blik op de toekomst.”

Bezoeker: “Bijzonder de beurs hier. Het is vernieuwend: mooi hoe zo’n pand een nieuwe bestemming krijgt. Zo zou het ook moeten zijn in ons vak. Met een traditionele slagerswinkel naar een andere look.”

Paul te Velthuis, Bizerba Nederland, exposant: “Een goed bezochte Slavakto met fijne gesprekken met bestaande en potentiële klanten.Over bijvoorbeeld onze nieuwe bestelmodule MyOrder en webshopkoppeling om zo de slager dichter bij de klant te krijgen, offline en online.”

Rick Roerink, Emondt KMI, exposant: “Tijdens de Slavakto hebben wij ondernemers kunnen inspireren op het gebied van winkelinrichting en winkelaccessoires en kunnen helpen met energiebesparing in hun slagerij.”

Prijzenregen

Tijdens Slavakto zijn maar liefst drie prijsuitreikingen geweest. De vakwedstrijden draaien om vakmanschap en ambacht. Op dinsdag 4 oktober werd bekend dat de algemeen Slavakto kampioen jongeren en ondernemer uit één slagerij komen. Bart Beulen en Leo Hermanns van Slagerij Hermanns uit Nederweert namen de hoofdprijzen mee naar huis.Deze wedstrijd wordt traditiegetrouw elke Slavakto georganiseerd.Op woensdag 5 oktober werd door Jord Althuizen bekend gemaakt dat de lekkerste bal gehakt van Nederland wordt gemaakt door Keurslagerij Jongmans uit Klundert. Deze vakwedstrijd wordt georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Slagers. En als laatste werd op woensdagavond bekend gemaakt dat Gouden Slagersring is gewonnen door Theo Beerens en de Ad Bergwerff-jongerenprijs door Niels Visschedijk. De wedstrijd, georganiseerd door KNS en SVO vakopleiding food in samenwerking met het Broederschap van de Gouden Slagersring, draait om innovatie.

Gehaktballen voor Voedselbank

Maandag 3 oktober is in het kader van de SlagersVakTentoonstelling en de wedstrijd de Lekkerste Bal Gehakt door de ambachtelijke slagers van Nederland 1.000 gehaktballen aan de Voedselbank in Utrecht aangeboden. De inflatie en energiecrisis zorgt voor een toenemend aantal mensen dat aangewezen is op de voedselbank. Met een gehaktbal vande slager blijft een goed en gezond voedingspatroon bereikbaar voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking, maar niet voor iedereen. Een toenemend aantal mensen is afhankelijk van de Voedselbank.

Over Slavakto

Stichting Slavakto is verantwoordelijk voor de organisatie van de slagersvak tentoonstelling. Het Bestuur en de Raad van Advies zijn samengesteld uit slagers, leveranciers en andere belanghebbenden bij de slagersbranche. Het doel van Slavakto is om slagers en hun medewerkers te informeren en inspireren over relevante toekomstgerichte trends en ontwikkelingen.

Foto: KNS

Terug naar boven