21-september-2021 |
Yorkham

Yorkham

De Yorkham is de typisch Engels Ham uit York, een stad in het noorden van Engeland. Het vlees is origineel afkomstig van de Engelse Large White Pigs. De ham wordt droog gezouten en gerijpt gedurende een periode van meerdere weken. Door het droog zouten ontstaat een wat zouter product met een wat drogere structuur. Na het rijpen wordt de ham gerookt met zaagsel van eiken. De legende vertelt dat het zaagsel heel vroeger afkomstig was van de kathedraal in York, maar daar is geen bewijs voor gevonden. In die tijd ontwikkelt de ham een prachtige diepe smaak en een stevige maar zachte vleeskleur. In Engeland wordt de ham niet rauw gegeten, maar gegaard opgediend.

Omdat de ham geen erkend streekproduct is kan het uiterlijk, de smaak en de kwaliteit per producent (sterk) verschillen. Er zijn danook meerdere varianten bekend met name in België en Frankrijk (jambon d'York). 

 • De ham kan zowel koud als warm gegeten worden.

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Engeland
Foto Passionfroi
Terug naar boven