21-september-2021 |
Persham

Persham

Regelmatig kom je in de goedkopere gekookte hamsoorten de persham tegen. Een ham, net als de schouderham geen echte ham, die gemaakt is van de incourante delen van het varken. Incourante delen zijn snippers en reststukken die niet geschikt zijn om aan het stuk te verkopen of te verwerken. Ze gaan bij elkaar in een tumbler waar water, zout en soms een kruidenmix aan wordt toegevoegd. Al draaiende worden nu de eiwitten van het vlees losgeklopt die er voor zorgen dat de snippers tijdens het garen aan elkaar gaan plakken. Het getumbelde vlees wordt in een brede kunstdarm of een persvorm gestopt en gegaard. Kwalitatief hoeft de ham niet slecht te zijn. Jammer is het echter dat er soms teveel water aan wordt toegevoegd (winstmaker) en dat het vlees te lang getumbeld wordt waardoor de ham? rubberachtig en sponzig kan worden.

• Broodbeleg, onder een ei, gerold als snack en bij de warme maaltijd b.v. in combinatie met asperges. 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Nederland
Producent  
Terug naar boven