21-september-2021 |
Mortadella

Mortadella

De mortadella is één van de oudere worstsoorten uit Italië. HIj dankt de naam aan 'mortaio' wat gehaktmolen betekent. Voor de worst wordt rund- en varkensvlees, maar soms ook kalfs-, ezel- of paardenvlees gebruikt. Aan het vlees worden specerijen als: witte peper, koriander, nootmuskaat, kaneel en gember toegevoegd. Het komt ook voor dat er rum, wijn, peperkorrels en pistachenoten worden toegevoegd. De kruiding is per worstmaker verschillend. rum. Als het deeg heel fijn is gecutterd (gemalen) worden er spekblokjes en eventueel pistachenoten doorheen gemengd. Het deeg werd vroeger gestopt in een natuurlijk omhulsel (Vescica Naturale) de varkensblaas en omwonden met touw om het scheuren van de zware worst te voorkomen. Tegenwoordig wordt afgestopt in een brede en lange kunstdarm, soms wel met een doorsnede van 25 cm en een lengte van enkele meters. Na het afstoppen wordt de worst minstens 24 uur geweld. De worst wordt vaak als voorgerecht gegeten en dan zo dun gesneden dat je er, bij wijze van spreken, de krant door kunt lezen. 

varianten: Bologna met oorsprongsgarantie, tartufellina met stukjes truffel en de mortadello Negroni.

• Op het brood, als onderdeel van een buffet en als voorgerechten.
 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Italië
Producent  
Terug naar boven