09-juli-2017 | Door: Kiki Stender
vega artikelen

vega artikelen

Op vegetarisch gebied valt er zoveel te kiezen dat het maken van een keuze moeilijk wordt. Die keuze laten we dan ook over aan de lezer. Vers-inspiratie geeft slechts een aantal ideeën die we gaandeweg zijn tegen gekomen. Bedenk wel dat de bijgaande omschrijvingen zeker voor wat betreft de samenstelling sterk afhankelijk zijn van de producent. We zagen ze bij speciaalzaken en supermarkten.

 Foto: Jumbo Nijkerk

Vegetarische braadworst

De heeft het model ven een BBQ-worstje en wordt meestal vervaardigde van soja- en tarwe-eiwit, vaak ook kippeneiwit en verschillende specerijenextracten, natuurlijke aroma's, salie, kruiden, wortelpoeder, kruidenextract (salie, tijm), specerijen, suiker. De gebruikte kruiden zijn afhankelijk van de maker.

Vegetarisch gehakt

Het gehakt wordt gemaakt van gedehydrateerd soja- en tarwe-eiwit, kokosolie, tarwevezel, zonnebloemolie, verdikkingsmiddel (E407, E461), rode bietensap en tomatenpuree (voor de goede kleur), zout, specerijen, natuurlijk aroma, azijn, kruiden, voedingszuur (E330), champignonextract. Verder worden vitamine B12 en ijzer toegevoegd. De uiteindelijke samenstelling is afhankelijk van de producent.

Rundergehakt bevat ongeveer 30% meer calorieën dan plantaardig gehakt. Dat komt vooral door het hoge vetgehalte. Gehakt is in de maaltijd een belangrijke eiwitcomponent. Veel vetten en energie zijn dus niet echt nodig. 

Het gehakt doet het prima in een saus voor de spaghetti Boulognese

Kipstukjes

De basis van kipstukjes is soja- en tarwe-eiwit , specerij-extract, natuurlijk aroma, erwtenvezels en zout. Toegevoegd worden ijzer en vitamine B12. De stukjes zijn vlezig en tegelijk zacht, met een lekkere beet. Je kunt ze prima met van alles combineren doordat ze zo neutraal smaken: lekker in een salade, meekoken in een curry of pastasaus, kruiden tijdens het bakken of naar eigen smaak kruiden bij Aziatische gerechten. De kipreepjes doen het ook goed samen met een gesnipperde paprika-appelmengsel  en wat krulsla in een opgewarmde wrap.




Vegetarische shoarma

Lekker reepjes op basis van: water, soja-eiwit isolaat , vrije uitloop-eiwitpoeder, zetmeel (aardappel, tarwe, maïs), palmvet, tarwegluten , kruiden, specerijen, knoflookpoeder, uienpoeder, aroma’s (selderij), melkeiwit, zonnebloemolie, dextrose, zout, sojabloem, voedingszuur, citroenzuur en mineraal: ijzer(II) fumaraat. Lekker op een pitabroodje.

Vegetarische kroket

De kroket heeft als smaakmaker vegetarisch draadjesvlees. Daardoor lijkt de bet heel sterk op een gewone vleeskroket. Verder bestaat de kroket uit: paneermeel, tarwebloem, vrije uitloopkippen-eiwit, raapzaad- en zonnebloemolie, en verschillende kruiden en specerijen.

Vegetarische spekjes

Ingrediënten: 92% gehydrateerd plantaardig eiwit (water, 24% SOJA-EIWIT), azijn, aroma, natuurlijke aroma's, zout, rode bietenpoeder, rookaroma's, water, ijzer, kleurstof (betacaroteen), vitamine B12. Spekjes kunnen uitstekend dienen als smaakmaker bij een maaltijdsalade of een stamppot.

Vegetarische hamburger

 Een gezonde vegaburger mag volgens richtlijnen van het Voedingscentrum niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet en 1,13 gram zout per 100 gram bevatten. Zo'n burger is gemaakt van bijvoorbeeld soja, noten, erwteneiwit of groente.

Vegetarische burgers 

Gemaakt van aardappel, groene erwten, groene bonen, wortel en gegarneerd met vers uiengroen en sla. De vegetarische burger wordt her en der al ruimschoots aangeboden. Bij studenten staat de McPlant van McDonalds het beste in de smaak.

Sajoera® 

Een exotische pittige groentekroket. Ze bevat verse groenten gecombineerd met een pittige kruidenmelange. De buitenkant bestaat uit een knapperig paneerlaagje.

Gezien bij: De diepvriessnacks, België

Vegetarische schnitzel

De vegetarische schnitzel wordt veelal gemaakt op basis van soja- en tarwe-eiwit. In voorkomende gevallen wordt er vitamine B12 en ijzer toegevoegd. De vulling heeft een stevige beet en de korst is knapperig.

 

Falafel

Twee schijven falafel een Midden-Oosters gerecht dat bestaat uit kikkererwten en/of tuinbonen. Oorspronkelijk is Falafel bedacht door de kopten in Egypte als vleesvervanger gedurende de vasten. Tegenwoordig wordt het ook in Nederland regelmatig verkocht als een soort fastfood in shoarmazaken.

Hara Bhara kebab

Deze kebab is een gezonde vegetarische uit India afkomstige snack gemaakt van spinazie,  aardappels en groene erwten. De snack is op smaak gebracht met een mix van kruiden. Bak de kebabs niet te heftig of gril ze tot ze lekker knapperig zijn aan de buitenkant en zacht van binnen. 

Quinoa burger 

Quinoa was het voornaamste voedsel van de Inca's. Quinoa betekent 'moedergraan'. De knapperige korreltjes bevatten een duidelijke betere kwaliteit eiwit dan we kennen van vlees en ze zijn rijk aan essentiële vetzuren, mineralen en vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. De burgers worden gemaakt van gekookte quinoa.

Gegrilde minisaucijsjes

De braadworstjes hebben soja-eiwit als basis en lekker gekruid. Je kunt ze bereiden in de koekenpan of op de barbecue. Minisaucijsjes kun je ook perfect serveren op een snee brood of bij de warme maaltijd. 

Rijst met groenten en vegetarisch worstje

Het worstje heeft veel weg van een Frankfurter knakworst. Het worstje kan gemaakt worden op basis van 43% gedehydrateerd soja-eiwit, water, raapolie, scharreleiwit, inversuikerstroop, rode paprika, zout, gehydrolyseerd maïseiwit, dextrose, aardappelzetmeel, kruiden, specerijen, tarwegluten, ui, aroma's, tarwezetmeel, voedingszuur: citroenzuur. Een en ander is afhankelijk van de maker. 

Mini gehaktballetjes 

Met kikkererwten, wortel en mais.  Soja en tarwe vormen vaak de basis voor vleesvervangers. Ook komt het gebruik van erwteneiwit steeds vaker voor. Door bepaalde verwerkingsstappen en -technieken krijgen deze veganistische gehaktalternatieven een typische gehakt look en consistentie. 

Hartige bloemkoolnuggets 

Met kaas, eieren, verse tuinkruiden en panko (Japans paneermeel). Het paneermeel zorgt voor het crispy korstje in de oven. Vooral kinderen zijn gek op deze lekkernij. 

Gebakken linzenburgers 

Met linzen en tuinkruiden. Vaak wordt er aan deze burgers ook wortel toegevoegd. De structuur is perfect en de smaak is heerlijk op basis van verschillende kruiden. Ze smaken ook heerlijk op een pitabroodje.

Rode bieten burgers

De basis is uiteraard rode bieten aangevuld met rode uit, knoflook, kikkererwten en havermout. Deze basis wordt op smaak gebracht met verschillende kruiden. Heerlijk gebakken op een pita- of volkorenbroodje. 

Recept: Focus on foodies.

Vegetarische cordonbleu

De basis bestaat uit tarwe-eiwit gevuld met een plantaardig alternatief voor kaas en veganistische ham. Vaak worden er ook paddenstoelen  toegevoegd. De cordon bleu is lekker smeuïg door de smeltende kaas en is een prima toevoeging bij een warme maaltijd. 

Kimchiburger

Een overheerlijke veggie burger op basis van meer dan 65% groenten. De kimchi voegt daar een pittige en lichtzure smaak aan toe. De burger is een uitstekende bron van vezels, soja en eiwitten. De kimchi heeft het een
Nutri-Score A. Als je de burger aansnijdt dan zijn de groenten mooi zichtbaar. Een uitstekende optie voor een snelle en gemakkelijke maaltijd. De groenten zijn duidelijk zichtbaar wanneer je de burger opensnijdt.


Krokante vegan nuggets

Deze Jumbo Vegan variant heeft een bron die bestaat uit eiwitten en vezels. Op basis van tarwe- en Europees soja eiwit met cornflakes. Verder is ijzer, zink en vitamine B12 toegevoegd. Als smaakmakers zijn een hele ris kruiden en aroma's toegevoegd. Lekker met een salade met sweet chili-dressing.

Terug naar boven