28-maart-2019 | Door: Kiki Stender

Eerste vrouwenteam IYBC

Woensdag 28 maart jl. hielden de deelneemsters aan de International Young Butchers’ Competition 2019 een open dag bij SVO in Houten om zich voor te stellen. Al met al een verfrissende presentatie van twee jonge vrouwen die als eerste vrouwelijke Nederlandse team aan de wedstrijd deelnemen. De International Young Butchers’ Competition vindt plaats op 4 en 5 mei 2019 in Frankurt, Duitsland.

Deelneemsters zijn Josja Haagsma medewerkster van slagerij Biesma in Opeinde die onlangs de opleiding bedrijfsleider vers heeft afgerond en Tessa Moerland werkzaam bij keurslager Marco van der Hout in Poeldijk. Tessa volgt de opleiding bedrijfsleider vers. 

De middag werd ingeleid door Karel de Leest voorzitter college van bestuur SVO vakopleiding food. Hij sprak de kandidaten toe en gaf in zijn korte speech aan trots te zijn op dit jonge talent en uit te kijken naar de prestatie op de wedstrijd. Daarna presenteerden de dames een staaltje van hun kunnen. Kampioenswaardig mogen we wel stellen. 

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers bereidt SVO vakopleiding food de Nederlandse deelnemers goed voor op de komend wedstrijd. Het team volgt tot april 2019 een intensief trainingsprogramma om zich optimaal voor te bereiden waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

De afgelopen jaren bleek het Nederlands team zeer succesvol bij deze internationale vakwedstrijd voor jonge slagers.

2018: Wessel Starink en Kevin van der Veen behaalde beiden een tweede plaats op een van de wedstrijdonderdelen.
2017: Nederlands team, Dennis de Geijter en Wiebe Merkus, behaalde derde plaats in het landenklassement.
Wiebe Merkus werd bovendien derde in het individuele klassement.
2016: Nederlands team, Maarten Wolters en Wiebe Mulder, werd tweede en Maarten behaalde zelfs de eerste plaats in het individueel
klassement.
2015: Nederlands team, bestaande uit Kristian Grooten en Johan Augustinus, behaalde de tweede plaats.
2014: Nederland, team bestaande uit Joey Baan en Nathan Burggraaf, wordt Europees kampioen, voor de vierde keer op rij. In de jaren
daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), Leendert van Leeuwen en
          Sjouke Bouma (2011).

International Young Butchers’ Competition 2019

Dit jaar wordt de International Young Butchers’ Competition (IYBC) gehouden in Frankfurt waar diverse landenteams strijden om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC).

De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderschouder
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees

Over de Koninklijke Nederlandse Slagers

De Koninklijke Nederlandse Slagers is de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. De KNS schept omstandigheden voor de slager, zowel individueel als voor de hele branche, om succesvol te ondernemen. Vanuit de KNS worden voorwaarden en middelen gecreëerd om succesvol te zijn als ondernemer, werkgever en vakman.

Over SVO vakopleiding food

SVO vakopleiding food leidt vakmensen op voor slagerijen, visspeciaalzaken, groentespeciaalzaken, poelierbedrijven, supermarkten, industriële voedingsbedrijven en out of home-bedrijven,  waaronder restaurants, fastfoodketens, cafetaria’s en andere fastservicebedrijven.

SVO biedt mbo-opleidingen van entree-niveau tot en met niveau 4, voor functies van medewerker tot manager, en een breed aanbod van vak- en vaardigheidstrainingen. Naast de BBL-opleidingen biedt SVO op vijf locaties een voltijd mbo-opleiding aan: Generation Food, dé opleiding tot de foodprofessional van de toekomst. Goed opgeleide medewerkers bepalen het succes van een foodbedrijf, deze vakmensen maken uiteindelijk het verschil. En SVO helpt hen dat verschil te maken.

Vlnr. Josja Haagsma en Tessa Moerland

Terug naar boven