20-juni-2016 |
Goede basis bij medewerkers zorgt voor onderscheidend vermogen

Goede basis bij medewerkers zorgt voor onderscheidend vermogen

Een slagerij, catering en bakkerij onder één dak: dat is Keurslagerij-De Echte Bakker Boenders in het centrum van Eibergen. Gerwin Starink, zijn vrouw Aleid en hun 25 medewerkers doen er alles aan om hun klanten elke dag opnieuw te verrassen. Een onmisbaar onderdeel van het onderscheidend vermogen van de zaak zijn de medewerkers. “Als zij een goede basis hebben, dan kunnen we daar eindeloos op doorbouwen.” 

In 1988 gingen in Eibergen twee versspecialisten samen: Keurslagerij Boenders en de bakkerij van de familie Hengeveld. Het doel was om samen een grote zaak in het centrum te realiseren. In 1995 namen Gerwin en Aleid Starink de slagerij over. “Toen was de bakkerij nog een aparte onderneming en de winkel was alleen een verkooppunt”, vertelt Gerwin. “Bereiden en snijden deden we ergens anders. Inmiddels hebben we een groot aantal uitbreidingen achter de rug. De Echte Bakker is nu ook van ons, we hebben een cateringbedrijf en een professionele keuken waar we zelf producten en verse maaltijden maken. We maken zelf worsten en bedenken eigen specialiteiten, broodjes en gerechten. Dat slagerij, keuken en bakker onder één dak zitten, is een belangrijk deel van ons onderscheidend vermogen.” 

Kweekvijver voor jong talent

Een andere succesfactor zijn de medewerkers. Gerwin beschouwt de slagerij en de bakkerij als een kweekvijver voor jong talent. Als tieners de zaak binnenlopen om te vragen naar een bijbaantje of een stage, dan geeft Gerwin hen graag die kans. “Ik vind het belangrijk om hen de liefde voor het slagers- en bakkersvak bij te brengen”, zegt hij. “Ze mogen bij ons meteen aan het werk. Niet alleen met klusjes als schoonmaken, maar juist ook met gehakt draaien, een varken uitsnijden en slagroomtaarten maken. Wat ze hebben gemaakt, mogen ze trots meenemen naar huis. Zo worden ze enthousiast. En als we zien dat ze talent hebben en graag willen, dan bieden we ze graag een opleiding aan. We hebben nu één jongen in opleiding bij SVO en de volgende, Timo van vijftien, staat in de startblokken. Natuurlijk moet je op de werkvloer veel tijd steken in de begeleiding. Ik ben streng en je moet hard werken bij ons, maar ik ben wel open en eerlijk. Ik wil vooral dat ze het vak zo breed mogelijk leren en daarvoor moeten we eerst samen een goede fundering leggen.” 

Opleiding betaalt zich terug

Maarten Wolters is SVO-student en werkt bij Keurslagerij Boenders. Hij kwam op zijn veertiende stage lopen in de slagerij en is er nooit meer weggegaan. Hij volgde de opleiding Productiemedewerker slagerij en winkelslager bij SVO en is nu bezig met Slager-worstmaker. Al staat dat laatste even op een lager pitje, omdat hij deel uitmaakt van het Nederlandse team dat om de Europese titel gaat strijden tijdens de International Young Butchers’ Competition. “Maarten is pas 19, maar hij is een toptalent”, zegt Gerwin. “Hij is goed opgeleid, de klanten zijn gek met hem en hij runt de winkel prima in zijn eentje. Hij krijgt ook de ruimte om zich als persoon en leidinggevende te ontwikkelen. Alles wat we in Maarten investeren, krijgen we dubbel en dwars terug. Bij Maarten is de fundering goed en op een goede basis kun je bouwen wat je wilt. Dat is de kracht van Maarten én van onze zaak.”

Terug naar boven