Controleer de varkenskop op haarresten. Verwijder deze door ze af te branden. Borstel hem daarna goed af. Bestrooi de kop daarna rondom met zout en wrijf dat goed in de huid. Leg de kop in een grote ketel met heet water en laat hem een kwartiertje staan. Haal de kop er uit en laat hem afkoelen. Snijd de wangen van de kop in met een scherp mesje en bestrijk de hele kop met een saus die je maakt van het vijfkruidenpoeder, de sojabonensaus en een forse scheut Amerikaanse whiskey. Laat de kruiding een uurtje intrekken. Verwarm de oven voor op 200°C en leg de kop op de bakplaat. Sluit de oven en gaar het vlees gedurende minimaal 1,5 - 2 uur. Bestrijk de kop regelmatig met een mengsel van warm water met honing. Wanneer de dunnere delen als de oren en de snuit dreigen te verbranden kun je ze in aluminiumfolie wikkelen. Aan het einde van het kookproces kun je heel even de grill bijschakelen om de buitenkant wat knapperiger te maken.
Serveer de kop met brood of gepofte aardappels en saus naar keuze.
Shiraz uit Zuid-Afrika of Chili, Rosé Rode Pinotage, Australische Cabernet-Shiraz of een stevige pul bier.
Varkenskoppen zijn geen standaardartikel in de slagerij. Ze moeten speciaal besteld worden.