Wilde ganzencrème paté met abrikozen

Ingrediënten

  • 3 kg wilde ganzenlever
  • 4 kg wilde ganzen dijvlees
  • 2 kg wilde ganzenvel 
  • 1 kg heet water
  • 18 gr nitrietpekelzout
  • 3 gr witte peper
  • 1 gr gemalen tijm
  • 3 gr madera
  • 2 gr ge(vries)droogde rozemarijn
  • 2 gr gefruite gedroogde uien
  • 350 gr gedroogde abrikozen
  • 100 gr vloeibaar
  • heel ei
  • 3 kg wilde ganzenlever,
  • 4 kg wilde ganzen dijvlees,
  • 2 kg wilde ganzenvel ,
  • 1 kg heet water,
  • 18 gr nitrietpekelzout,
  • 3 gr witte peper,
  • 1 gr gemalen tijm,
  • 3 gr madera,
  • 2 gr ge(vries)droogde rozemarijn,
  • 2 gr gefruite gedroogde uien,
  • 350 gr gedroogde abrikozen,
  • 100 gr vloeibaar,
  • heel ei

Benodigheden

  • Glazen potten met rubberen ringsluiting (weckpot).  

Bereiding

  • Paté blijft verrassend door de talloze variaties. Je kunt eindeloos combineren en nieuwe smaakcombinaties aangaan. Deze paté is een ‘recept van oma’, een echte klassieker die onweerstaanbaar lekker is. Wilde ganzenlever in combinatie met abrikoos geeft een heerlijke smaakexplosie. Doe deze paté in een mooie weckpot en laat daarmee zien dat dit naar authentiek recept is. 

  • Weeg alle ingrediënten en hulpstoffen nauwkeurig af en zet ze klaar. Verwijder van de lever de ongerechtigheden en van het dijvlees het vel, grove zenen, kraakbeen en bloederige vleesdelen. Bij wilde gans eventuele veren weghalen.

  • Gaar het dijvlees en het wilde ganzenvel in water van 80˚C tot het gaar is. Maal de lever tweemaal door de 2 of 3 mm plaat en voeg zout toe. Klop daarna de lever tot er een goede binding is verkregen. Maal het gegaarde vlees en vel ook tweemaal door de 2 of 3 mm plaat. Voeg hierna kruiden en hulpstoffen toe en meng het geheel goed door. Meng vervolgens de lever en het hete water erdoor en maal deze massa nog één keer door de 2 of 3 mm plaat. Zorg ervoor dat je het geheel goed mengt tot er een goede binding is verkregen. 

  • Doe het deeg in een voorverwarmde stopmachine. Vul de weckpotten met de stopmachine met behulp van een niet te brede vulhoorn waar een stukje rubberslang aan zit. Dit maakt het vullen gemakkelijker. Vul de potten tot aan de rand en doe deze dicht met de sluiting.

  • Verhit de weckpotten na sluiting in een kookkast of -ketel bij een temperatuur van 80˚C tot een kerntemperatuur van 75˚C is bereikt. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Koel hierna het geheel af in handwarm water.

  • Presenteer de wilde gazencrème paté in weckpotten in de toonbank. De authentieke uitstraling van het geheel verkoopt zichzelf! Zorg ervoor dat je er een etiket op plakt met de juiste ingrediënten en allergenen. Geef de consument tips mee voor het gebruik van de paté. 

Terug naar boven