Serieus waar: chocoladetaart met aardappel erin. Dat is dus echt heel lekker.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kook de aardappels in ruim water met een snufje zout in ca. 15 minuten gaar. Giet af en stamp de aardappel fijn met een pureeknijper of -stamper. Smelt de chocolade en boter au bain-marie: hang vuurvaste kom in een passende pan met een bodem water. Het water mag de kom niet raken.
Klop in een andere kom de eieren los, voeg de dadelstroop, de cacaopoeder, het amandelmeel, de bakpoeder een snuf zout en wat gemalen chilivlokken toe en roer goed door elkaar.
Voeg de gestampte aardappels toe en vervolgens het boter-chocolademengsel spatel alles door elkaar. Verdeel de massa gelijkmatig over de springvorm. Plaats de springvorm in het midden van de oven en bak in ca. 25 minuten gaar.
Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Snijd met een scherp mesje de randen los en verwijder de taartring. Bestrooi de taart met een beetje cacaopoeder. Snijd de taart in punten, trek eventueel met een zesteur schilletjes van de sinaasappel boven de taart. Strooi de frambozen erover en serveer met een bol vanille- of kaneelijs.
Gebruik glutenvrij bakpoeder als je dit nagerecht helemaal glutenvrij wilt maken.
Recept uit Power to the Pieper - Nijgh & Van Ditmar