Brood zonder gist waarvoor het deeg niet gekneed hoeft te worden is vanzelfsprekend simpel! Het wordt brood met de textuur van een cake, dat het best gegeten kan worden met wat gezouten boter (in plaats van er sandwiches van te maken). Verwarm het brood als u wilt, alleen niet in een broodrooster maar in de oven, omdat het vrij kruimelig is. U kunt het na het bakken in een goed gesloten trommel bewaren, of maximaal een maand in de vriezer – laat het voor het snijden ontdooien en gril het.
Verhit de oven tot 180 °C. Vet de bodem van een broodvorm van 10 x 20 cm in met zonnebloemolie.
Meng de havervlokken in een kleine kom met tijm, pompoenpitten, karwij- en nigellazaad. Doe de bloem met het volkorenmeel in een andere kom en voeg het bakpoeder, het zuiveringszout en ¾ theelepel zout toe. Klop alles door elkaar zodat het mengsel luchtig wordt en voeg de geraspte biet en, op 1 eetlepel na, het haver-zadenmengsel eraan toe. Roer het mengsel niet door elkaar: zet de kom opzij.
Klop in een derde kom de eieren met de olie, zure room, honing en Parmezaan door elkaar. Voeg het mengsel van bloem en biet toe en schep met een spatel alles door elkaar. Schep ook de geitenkaas erdoor en probeer de blokjes daarbij heel te houden.
Stort het mengsel in de voorbereide vorm en bestrooi het met de achtergehouden eetlepel havervlokken en zaden. Bak het brood 40 minuten in de oven, dek de vorm stevig af met aluminiumfolie en bak het weer 40 minuten. Een in het midden gestoken spies zal er niet echt schoon uit komen, maar hij mag ook niet te vochtig zijn. Haal de vorm uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Stort het brood op een rooster en keer het om zodat de kant met de zaden de bovenkant is. De buitenkant zal vrij knapperig en donker zijn. Laat het brood voor het aansnijden 20 minuten rusten.
Dit is een recept uit het boek 'SIMPEL' van Yotam Ottolenghi
Beeld: ©Jonathan Lovekin