Je kunt eindeloos variëren met dit recept voor biet-balkenbrij, door er 1-3 eetlepels gebakken ui of restjes groenten aan toe te voegen. Hoeveel boekweit je precies nodig hebt, verschilt per keer. De massa moet zo dik worden dat de pollepel er rechtop in kan blijven staan en er geen glans meer op de brij zit. Dof = gaar.
1. Doe de gekookte bieten in de keukenmachine en maal 30 seconden. Voeg de rauwe groente in stukjes toe en maal 10 seconden. Doe de groentebouillon en het bietensap in een grote steelpan of kleine soeppan en breng aan de kook. Voeg de gemalen groente en eventueel gebakken ui of andere restjes groenten in stukjes toe. Voeg het rommelkruid en wat zout toe.
2. Zet het vuur laag en voeg in delen het boekweitmeel toe, terwijl je roert met een houten pollepel. Gaar het boekweitmeel. Dit duurt ongeveer 10 minuten en vergt nogal wat kracht. Het kan zijn dat je net iets minder of juist wat meer boekweitmeel nodig hebt.
3. Als het mengsel dof van kleur wordt, al het witte meel is opgenomen en de pollepel rechtop in de brij blijft staan, is hij klaar. De massa moet echt heel dik zijn anders stijft de balkenbrij niet. Proef de brij; hij moet hoog op smaak zijn. Voeg eventueel zout en/of nog wat rommelkruid toe.
4. Schep het biet-boekweitmengsel in een siliconen cakevorm. Leg een stuk plasticfolie op de brij en druk goed aan met je hand/vuist en vingers totdat alle lucht eruit is. Laat met de vershoudfolie erop 2 uur afkoelen buiten de koelkast. Laat minimaal 8 uur (een nacht) afkoelen in de koelkast.
5. Stort de biet-balkenbrij uit de vorm. Snijd in plakken van circa 1 cm. Verhit een laagje olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de plakken in delen circa 2-3 minuten aan iedere kant op middelhoog vuur. Serveer met toast, mosterd en piccalilly.
Maak een kruidenmix van de volgende gemalen kruiden en specerijen: anijszaad en venkelzaad (3 delen), piment, zoethout en foelie (2 delen), kruidnagel, witte peper, zwarte peper, kaneel en gemberpoeder (1 deel). Het gebruik van sandelhout (3 delen) maakt het rommelkruid rood.