Kook de rijst volgens de aanwijzingen. Week de saffraan in 1 el heet water. Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg.
Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui, de knoflook en de rode peper 1 min. Voeg de olijven, het blik gepelde tomaten en de saffraan met het weekvocht toe. Druk de tomaten met een spatel klein. Kook de tomatensaus 5 min. zachtjes. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Bak de chorizo in een droge koekenpan uit. Schep de rijst erdoor en breng op smaak met zout en peper. Vul de inktvisjes met een theelepeltje met de rijst.
Schep 2-3 eetlepels tomatensaus in de ovenschaal of de eenpersoonsovenschaaltjes. Leg er de inktvisjes dicht naast elkaar in. Leg er de tentakels bij. Schenk er de rest van de tomatensaus over. Stoof de inktvis in de voorverwarmde oven in 40-45 min. gaar. Rooster intussen het amandelschaafsel goudbruin en schud op een bord.
Bestrooi de inktvisjes uit de oven met het amandelschaafsel en de peterselie. Serveer met stokbrood.
Variatietip: Vul de inktvisjes ook eens met couscous met rozijnen, gemalen komijn en munt.