Pijlinktvis gevuld met pijnboompitten

Ingrediënten

  • 4-6 pijlinktvissen (ca. 500 gr)
  • 200 ml tomatensap
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 50 gr pijnboompitten
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 100 gr couscous
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
  • 300 ml droge witte wijn
  • 4 rijpe tomaten, in stukjes
  • 4-6 pijlinktvissen (ca. 500 gr),
  • 200 ml tomatensap,
  • 6 eetlepels olijfolie,
  • 1 ui, gesnipperd,
  • 3 teentjes knoflook, gehakt,
  • 50 gr pijnboompitten,
  • 2 eetlepels rozijnen,
  • 100 gr couscous,
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt,
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt,
  • 300 ml droge witte wijn,
  • 4 rijpe tomaten, in stukjes

Bereiding

  • Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden of juist heel erg lang gestoofd. Iets daar tussenin kan eigenlijk niet, want dan wordt de inktvis gauw taai.

  • Klop in een lage schaal het tomatensap met 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak tot een marinade. Wentel de inktvissen erdoor en laat ze 15 minuten marineren. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  • Fruit de ui en knoflook in 2 eetlepels olijfolie en bak de pijnboompitten zachtjes mee. Schep de rozijnen, couscous, peterselie en munt erdoor en schenk er 200 ml wijn bij. Laat dit mengsel 2 minuten staan.

  • Neem de inktvissen uit de marinade, vul ze met het pijnboompittenmengsel en steek de opening eventueel met cocktailprikkers dicht. Leg de inktvissen naast elkaar in een ovenschaal.

  • Meng de tomaatstukjes met 100 ml wijn, de overgebleven marinade en 2 eetlepels olijfolie en schenk deze saus over de inktvissen. Schuif de schaal in het midden van de oven en stoof de inktvissen in 45-60 minuten gaar. In die tijd is de saus ook mooi ingedikt.

  • Serveer de inktvissen met brood en een salade van komkommer en zeekraal.

  • Blancheer 100 g zeekraal 1 minuut in kokend water en laat in een zeef goed uitlekken.

  • Halveer een kleine Komkommer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snijd de helften in blokjes.

  • Klop een dressing van (sherry)azijn, olijfolie met basilicum en zout en peper en schep de zeekraal en komkommer erdoor.

Terug naar boven