Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af na het schoonmaken en snijden en zet ze gereed. De zalmfilets aan beide kanten met zout en peper kruiden. In een passende pan de olijfolie ca. tot 70 graden Celsius verwarmen en de zalm daarin ca. 15 à 20 minuten laten garen, de zalmstukken moeten net met olie bedekt zijn.
Ondertussen het witlof klein snijden. Van de citroen het sap uitpersen. 20 gram boter in een steelpan smelten, 40 gram suiker toevoegen en deze lichtjes laten karameliseren. Witlof toevoegen, met citroensap afblussen, zoete wijn toevoegen en het witlof zacht koken.
Voor de passievruchtboter de gember schillen en fijn raspten. Gember, 60 gram met het passievruchtsap in een steelpan doen en de vloeistof tot de helft laten inkoken. Nu 100 gram boter er onder roeren. Maïzena met 20 ml water oplossen en de passievrucht boter hiermee binden. Aansluitend met een klein scheutje citroensap, zout en suiker opsmaak brengen. Het gestoofde witlof met de rest gember, zout, suiker en tabasco op smaak brengen.
Witlof op warme borden presenteren, de zalm op het witlof leggen en met de passievrucht boter ruim begieten en nu serveren.