De bodem van een fruitvorm met bakpapier beleggen. Meel op de werktafel leggen, in het midden een kuiltje maken. Ei toevoegen, boter in brokjes op de meelrand verdelen. Zout erover strooien. Alles tot een glad deeg kneden, daarna uitrollen. Bakvorm tot over de rand beleggen, overhangend deeg afsnijden, in de deegbodem met een vork gaatjes prikken.
Van de spruitjes de buitenste blaadjes verwijderen (bewaren voor garnering), stronkjes iets insnijden, in circa vier millimeter dikke plakjes snijden. Wortelen schillen en grof raspen, prei schoon maken en in kleine reepjes snijden. Alles in de hete olijfolie zachtjes glazig bakken, met snufje zout, peper en nootmuskaat kruiden, alles goed laten afkoelen voor verdere bewerking.
Eieren met de magere quark goed mengen, met zout, peper en nootmuskaat kruiden, met de koude voorbereide groenten goed vermengen en met dit mengsel bakvorm vullen. Iets glad strijken en nu met de kaas bestrooien. Spruitjestaart in de voorverwarmde oven zetten en bij 160 graden Celsius ongeveer 40 minuten bakken. De bewaarde spruitjesblaadjes met de gehalveerde kerstomaatjes in hete olijfolie aanfruiten met zout en peper heel lichtjes kruiden.
Spruitjesblaadjes op de taart verdelen, in taartenstukken snijden, in het midden met tomaatjes presenteren en met de verse tijmtakjes garneren.
Beeld: ©padu_foto/Shutterstock.com