Gehaktballetjes in amandelsaus

Ingrediënten

  • 250 gram ongekruid rundergehakt
  • 400 gram ongekruid varkensgehakt
  • 350 gram ongekruid kalfsgehakt
  • 15 gram keukenzout  
  • 3 gram witte peper
  • 115 gram blank paneermeel
  • 40 ml droge witte wijn
  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 2 eieren
  • 2 gram ge(vries)droogde peterselie Ingrediënten voor de saus
  • 30 ml olijfolie
  • 100 gram zeer fijngesnipperde ui
  • 200 gram zeer fijngesnipperde winterwortel
  • 150 ml droge witte wijn
  • 5 teentjes geperste knoflook
  • 2 gram ge(vries)droogde peterselie
  • 265 ml runderbouillon
  • 75 gram diepvries doperwten
  • 1 blaadje laurier
  • 20 gram fijngehakte sjalotten
  • 10 gram keukenzout
  • 3 gram witte peper
  • 20 gram zeer fijn gemalen geblancheerde amandelen *
  • * Amandelen met kokend water, waardoor het bruine velletje/vlies gemakkelijk kan worden verwijderd; verkleinen in keukenmachine of blender
  • 250 gram ongekruid rundergehakt,
  • 400 gram ongekruid varkensgehakt,
  • 350 gram ongekruid kalfsgehakt,
  • 15 gram keukenzout  ,
  • 3 gram witte peper,
  • 115 gram blank paneermeel,
  • 40 ml droge witte wijn,
  • 3 teentjes geperste knoflook,
  • 2 eieren,
  • 2 gram ge(vries)droogde peterselie Ingrediënten voor de saus,
  • 30 ml olijfolie,
  • 100 gram zeer fijngesnipperde ui,
  • 200 gram zeer fijngesnipperde winterwortel,
  • 150 ml droge witte wijn,
  • 5 teentjes geperste knoflook,
  • 2 gram ge(vries)droogde peterselie,
  • 265 ml runderbouillon,
  • 75 gram diepvries doperwten,
  • 1 blaadje laurier,
  • 20 gram fijngehakte sjalotten,
  • 10 gram keukenzout,
  • 3 gram witte peper,
  • 20 gram zeer fijn gemalen geblancheerde amandelen *,
  • * Amandelen met kokend water, waardoor het bruine velletje/vlies gemakkelijk kan worden verwijderd; verkleinen in keukenmachine of blender

Bereiding

  • Maak de groenten schoon en snijd ze zoals hierboven omschreven. Weeg daarna alle ingrediënten af. Week paneermeel in de 40 ml witte wijn. Maal het goed gekoelde vlees eerst door de 10 mm plaat, meng het geweekte paneermeel er losjes door en ook de 3 geperste knoflookteentjes, ei, zout, peterselie en peper. Dan de massa door de 3 mm plaat malen en goed namengen tot er een goede binding is verkregen. Vorm van het deeg balletjes ter grootte van bitterballetjes; zorg ervoor dat de oppervlakte van de balletjes mooi glad is, omdat het gehakt anders bij het braden openbarst.

  • Verhit olijfolie in een grote, ondiepe stoofpan en bak de balletjes daarin tot ze aan alle kanten goed bruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en breng ze over in een bak. Doe de ui en wortel in de stoofpan en bak dit tot de ui glazig is (zo nodig nog wat olie toevoegen). Roer er de wijn (150 ml) en de 5 geperste teentjes knoflook door en kook dit tot het meeste vocht is verdampt. Voeg dan de gemalen amandelen toe. Schenk vervolgens zeer langzaam de runderbouillon er bij. Daarna gehaktballetjes, doperwten, peterselie, blaadje laurier, sjalotten, zout en peper toevoegen. Sluit de pan en laat de massa 45 minuten zachtjes pruttelen. Snel laten afkoelen en daarna goed doorkoelen in de koelcel.

  • In magnetron: stand 700 W, folie inprikken daarna verwarmen

  • Au bain marie: verwarmen met gesloten folie; niet koken

  • In oven: oven voorverwarmen op 180˚C in bakje, pannetje of ovenschotel, 25 minuten Het gerecht moet wel door en door worden verhit. 

Terug naar boven