17-februari-2025 |
Meer bestedingen in food, maar kosten blijven een probleem

Meer bestedingen in food, maar kosten blijven een probleem

De eerste voorzichtige signalen van economisch herstel hebben ook de foodsector bereikt. Na een jaar vol inflatie en dalende consumentenuitgaven, lijkt de koopkracht zich te stabiliseren. Toch waarschuwen experts dat marges onder druk blijven staan door stijgende kosten en prijsschokken bij grondstoffen.

Koopkracht herstelt, maar prijsniveau blijft obstakel

Met de economische groei en loonsverhogingen boven de inflatie lijken consumenten voorzichtig meer uit te geven. Vooral de horeca en foodretail merken hiervan, hoewel een deel van de groei wordt verstoord door externe factoren zoals het tabaksverbod in supermarkten. Maar het absolute prijsniveau in de supermarkt zorgt voor een nieuwe uitdaging. De zogenoemde stickershock—het schrikken van prijzen—dwingt consumenten tot enige terughoudendheid. Producten zoals huismerken, voordeelverpakkingen en entry-level-producten profiteren hier voorlopig van.

Margeherstel en prijsonderhandelingen onder druk

De verwachting is dat substantiële prijsverlagingen ook in 2025 uitblijven. De druk op prijsonderhandelingen tussen retailers en fabrikanten zal groot blijven, mede door stijgende loonkosten en dure grondstoffen zoals cacao, palmolie en zuivel. Daarnaast zet de huidige consolidatiegolf onder foodbedrijven door, wat de markt verder zal beïnvloeden.

Grondstoffenmarkt blijft onzeker

De weersverwachtingen voor 2025 zijn relatief gunstig, maar de grondstoffenmarkt blijft kwetsbaar. Zo kunnen geopolitieke spanningen of handelsmaatregelen de prijzen snel laten schommelen. Recordprijzen voor cacao en koffie in 2024 hebben hun impact achtergelaten, en zelfs bij licht dalende grondstofprijzen zullen consumenten hiervan voorlopig weinig merken.

Rabobank.nl

Terug naar boven