
Zes nieuwe Parmaham Specialisten in Nederland
Zes Nederlandse slagers zijn in juni 2025 officieel verkozen tot Parmaham Specialist. In Nederland bestaat het selecte gezelschap Parmaham Specialisten nu, met de toetreding van deze zes slagers, uit 37 speciaalzaken. In de ruim 100 landen waar Parmaham buiten Italië wordt verkocht, hebben slechts 337 slagerijen die erkenning. Nederland herbergt 11 procent van die Parmaham Specialisten in de wereld.
Parmaham wordt wereldwijd verkocht. Het Consorzio del Prosciutto di Parma, opgericht in 1963 als officiële vertegenwoordiger van de producenten van Parmaham, selecteert de speciaalzaken die voldoen aan strenge eisen en draagt ze voor als Parmaham Specialist. Het Consorzio wil zo de karakteristieke ham goed beschermen en de constante kwaliteit en smaak in combinatie met het vakmanschap van de specialist garanderen.
De specialisten worden voorgedragen en verkozen op basis van hun vakkennis, passie en het enthousiasme voor Parmaham. De Parmaham Specialisten zijn te herkennen aan het exclusieve Parmaham-logo op de winkel. Dit zijn de zes nieuwe Parmaham Specialisten in ons land:
- Slagerij Aad van Eijk uit Voorschoten
- Slagerij Spoelder uit Den Dolder
- Keurslager Jacobs uit Vught
- Antonis Traiteur Slager uit Veldhoven
- Keurslager Harmsen uit Diepenveen
- Slagerij Viets uit Doetinchem
Inzet op kwaliteit en authenticiteit
“Voor ons is het altijd een bijzonder moment als we nieuwe Parmaham Specialisten kunnen toevoegen aan het exclusieve gezelschap”, zegt Matteo Cavalli, woordvoerder van het Consorzio del Prosciutto di Parma. “We weten dat bij deze vakslagers, die zich net als wij inzetten voor kwaliteit en authenticiteit, Parmaham in goede handen is. Nederland speelt een belangrijke rol in de export en het uitdragen van onze visie. Het niveau van de slagerijen ligt hoog en er zijn hier dan ook relatief veel specialisten die met kennis, enthousiasme en trots ambassadeur zijn van Parmaham.”
Over Parmaham
Parmaham is een 100% natuurlijk product, afkomstig van varkens van toprassen die geboren en getogen zijn in Italië. De varkens worden onder meer gevoed met de wei die overblijft bij de productie van Parmezaanse kaas en ze worden pas na minimaal 9 maanden geslacht. Alleen de achterham wordt gebruikt voor Parmaham. Er wordt bij de lange rijping van minimaal 14 maanden geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en toegevoegde nitrieten of nitraten.
Het Consorzio del Prosciutto di Parma waakt in de wereld over de kwaliteit en het merk van Parmaham. Er zijn strenge richtlijnen voor de producenten en verkopers van Parmaham. De Europese Unie heeft een keurmerk toegekend aan de officiële Parmaham – de BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Er zijn nu 127 producenten in de provincie Parma onderdeel van het Consortium. Alleen zij mogen de naam en het beeldmerk (de kroon) voor hun ham voeren.
Voor meer informatie:
Website : www.prosciuttodiparma.com/en