Verwarmende specerijen
‘Eten doe je niet alleen om te overleven, maar ook lichamelijk en geestelijk in balans te komen’. Dit uitgangspunt vormt de basis van de ruim 2000 jaar oude Ayurvedische geneeskunst uit India. Omdat anno 2016 voeding in relatie tot gezondheid ook in het Westen ‘hot’ is, gingen we op zoek naar het nut van verwarmende specerijen.
In de mix
Gemberpoeder, laurierbladeren, zwarte kardemom en kaneel zijn voorbeelden van ‘warme kruiderijen’; zij brengen volgens de Indiase Ayurvedische geneeskunst inwendig hitte teweeg en bevorderen de bloedsomloop. Deze specerijen worden vaak gebruikt in kant-en-klare kerriepoeder, dat eigenlijk een samenstelling is van verschillende kruiden en specerijen. In India wordt het al meer dan 3000 jaar gebruikt in soepen en stoofgerechten. Er zijn talloze varianten de kerriemix, afhankelijk van de streek en familietraditie. De belangrijkste ingrediënten zijn kardemom, gember, kurkuma, peper en chilipepers. Daarnaast worden korianderzaad, mosterdzaad, komijnzaad, fenegriek en gedroogde kerriebladeren gebruikt.
Universele dokter
We lichten een paar van deze specerijen eruit. In Ayurvedische teksten staat dat kardemom bijvoorbeeld een stimulerend effect heeft op de speekselklieren en de spijsvertering. Kardemom wordt behalve in kerriepoeders ook gebruikt in Indiase chai (thee), en Arabieren kruiden er hun koffie mee. Gember heeft een sterk aromatische, enigszins scherpe smaak. Er wordt van gezegd dat het dorstlessend, opwekkend, het brein activerend en de liefde stimulerend werkt. Ook schijnt het goed te zijn tegen misselijkheid, maag- en darmklachten en verkoudheid. In de Ayurvedische geneeskunst hebben zowel gember als kaneel de bijnaam ‘universele dokter’ gekregen. Kaneel wordt vooral gezien als een goed middel voor het versterken en harmoniseren van de circulatie en doorbloeding. Het heeft een zweetdrijvende en slijmoplossende werking bij verkoudheid en griep. Kurkuma, dat verwant is aan gember, geeft iedere kerriemix zijn uitgesproken gele kleur.
Bijzonder verwarmend zijn ‘Biriyani’s’: stevige eenpansgerechten met rijst, groenten en/of vlees en verschillende combinaties van bovengenoemde specerijen. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Mogul-keuken.
We hebben een lekker recept klaargezet.