Transparantie
December gaat onvermijdelijk gepaard met terug- en vooruitblikken. Ik kijk vast vooruit: naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op woensdag 15 maart 2017. Wat zeggen de partijprogramma’s met betrekking tot voeding?
CDA wil in elke stad een productenmarkt voor producten uit de eigen regio. Ook pleit de partij voor een minister voor landbouw, natuur en voedsel: ‘dat leidt er toe dat er weer in samenhang naar de verschillende vraagstukken wordt gekeken’. De VVD blijft nogal vaag en weinig vernieuwend met ‘Nederland moet het voortouw nemen om het Europese beleid om te vormen tot een landbouw- en voedselbeleid. Thema’s als voedselveiligheid en voedselzekerheid moeten daarin centraal staan.’ De PvdA is dan weer een stuk concreter. Over voedseletiketten zeggen ze dat deze in één oogopslag duidelijk moeten maken wat in het product zit en hoe gezond en duurzaam het is. Daarvoor is wel een wetswijziging nodig. Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam: ‘Te weinig realiseren we ons hoe ons voedsel gemaakt is en door wie het gemaakt wordt (…) Ik vind het belangrijk dat we beseffen welke ‘reis’ ons voedsel maakt voordat het op ons bord komt.’
De vraag om meer transparantie in de voedselketen kon nog wel eens hét thema worden in 2017. Wageningse onderzoekers werken al aan een app op je smartphone waarmee je kan checken of bijvoorbeeld saffraanpoeder alleen uit saffraan bestaat, vers vlees tussendoor ingevroren is geweest of hoeveel eiwit het bevat.
Ongetwijfeld zullen de politici in de media straks weer over elkaar heen buitelen met stevige standpunten. Ik hoop van harte dat het in de debatten over de inhoud gaat, en er niet voortdurend met modder wordt gegooid. Transparantie en eerlijkheid, bestaat dat ook in de politiek?
Vertellen over de herkomst, eerlijke informatie geven, transparant zijn,… dat doen jullie toch allang! Blijf voorop lopen en maak er ook komend jaar je speerpunt van!
Judith Witte