Vlees en vleesvervanger even verzadigend
Een paar jaar geleden bleek uit consumentenonderzoek dat mensen na het eten van plantaardige vleesvervangers snel weer trek hadden. Dit riep vragen op over de verzadigende werking in vergelijking met vlees. Liesbeth Zandstra, buitengewoon hoogleraar Food Reward and Behaviour, onthult nieuw onderzoek dat aantoont dat moderne vleesvervangers even verzadigend zijn als hun vleesvariant.
Zandstra voerde een realistische studie uit, waarbij ze curry met kip en groenten en pasta bolognese met gehakt en rode saus zowel in vlees- als vleesvervangervarianten creëerde. Elke gram vlees werd één op één vervangen door een vleesvervanger. Hierbij werd niet gelet op de macronutriënten-samenstelling, om de benadering van een gemiddelde consument te simuleren.
Geen verschil
Proefpersonen aten de maaltijden thuis als lunch en beantwoordden vragen voor en na het eten. Het onderzoek toonde geen verschil in gevoelens van honger en verzadiging tussen maaltijden met vlees en vleesvervangers.
Geen barrière voor consumptie
Volgens Zandstra zijn vleesvervangers de afgelopen jaren sterk verbeterd in smaak, textuur en nutritionele samenstelling. Ze bevatten nu meer eiwitten en vezels, die een grote rol spelen in het gevoel van verzadiging. Dit resultaat betekent dat verzadiging vandaag de dag geen barrière meer hoeft te zijn voor de consumptie van vleesvervangers.
Recent gepubliceerd onderzoek uit dezelfde groep ontkracht ook aannames over verveling bij vleeseters en benadrukt het positieve imago van vleesvervangers. Zo worden steeds meer barrières rond de consumptie van vleesvervangers geslecht.