Nieuw huurcontractmodel: evenwicht voor retail en horeca
De afgelopen jaren groeide het ongenoegen onder huurders in de retail en horeca over het veelgebruikte, maar als onevenwichtig ervaren ROZ-model Huurovereenkomst Winkelruimte. Dit model, opgesteld door verhuurders verenigd in ROZ, leidde tot een disbalans in belangen en verantwoordelijkheden tussen huurders en verhuurders. Als antwoord op deze onwenselijke situatie hebben branche- en werkgeversorganisaties de ‘Huurdersvariant’ van het ROZ-model gecreëerd.
Op 30 januari werd de Huurdersvariant gepresenteerd in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof overhandigde namens de initiatiefnemers de Huurdersvariant aan de politiek als een oplossing voor het ongenoegen onder huurders in de winkel- en horecasector.
Evenwicht en evenredigheid in huurcontracten
De Huurdersvariant streeft naar een betere balans tussen de belangen van huurders en verhuurders bij contractbesprekingen voor het huren van winkel- of horecapanden. Jaarlijks worden duizenden huurcontracten afgesloten of verlengd. De initiatiefnemers roepen alle huurders op om deze Huurdersvariant als uitgangspunt te nemen bij het aangaan of verlengen van een huurcontract.
Duurzame overeenkomsten en positieve bijdrage
De Huurdersvariant bevat onder andere een redelijke pandemieclausule en een maximale indexering van de huurprijs, waarmee extreme huurstijgingen kunnen worden beteugeld. De initiatiefnemers streven naar duurzame overeenkomsten met heldere afspraken over kosten, isolatiewaarde, energieprestatiecertificaten en duurzaamheidsinvesteringen. Volgens hen draagt de Huurdersvariant bij aan een betere relatie tussen huurder en verhuurder en aan positieve bijdragen aan de winkelstraten.
Huurders, bedrijfsadviseurs, makelaars en andere geïnteresseerden kunnen verdere informatie vinden op de websites van hun brancheverenigingen. De initiatiefnemers organiseren ook webinars in februari en maart om de Huurdersvariant toe te lichten en uit te leggen.