Mosterdplanten als duurzame bron voor nikkelwinning
Een internationaal team van onderzoekers, waaronder wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), onderzoekt de mogelijkheid om nikkel te winnen uit planten. Dit unieke project, gesteund door een subsidie van 1,35 miljoen euro van het Amerikaanse Department of Energy, richt zich op twee plantensoorten uit de mosterdfamilie. Deze planten staan bekend om hun vermogen om metalen uit de bodem te halen en op te nemen in hun weefsel, een proces dat fytomining wordt genoemd. Door deze techniek kan nikkel uit de planten worden gewonnen en worden ingezet voor industriële toepassingen, waaronder de productie van lithiumbatterijen.
Milieuvriendelijk alternatief voor mijnbouw
Nikkel is een onmisbaar metaal voor de ontwikkeling van een groene economie en speelt een cruciale rol in de productie van batterijen voor elektrische auto’s. Traditionele mijnbouw veroorzaakt echter aanzienlijke milieuschade en hoge CO₂-uitstoot. Fytomining biedt een milieuvriendelijk alternatief, waarbij nikkel op een duurzame manier uit de bodem wordt gehaald zonder de impact van dagmijnbouw. “Met planten kunnen we nikkel winnen zonder de schadelijke effecten van conventionele mijnbouw en met een lagere CO₂-uitstoot,” aldus WUR-onderzoeker Antony van der Ent. Het onderzoeksteam onderzoekt ook het DNA van de planten om genen te vinden die de opname en opslag van nikkel verbeteren, wat uiteindelijk kan leiden tot planten met een hogere biomassa en grotere nikkelopbrengst.
Meer nikkel door bloei uit te stellen
Naast genetisch onderzoek kijken de wetenschappers naar manieren om de bloei van de planten uit te stellen. Door de bloei te vertragen, kunnen de planten meer energie steken in de groei van hun weefsel, waardoor het nikkelgehalte stijgt. Dit project, waarin ook onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Wisconsin-Madison en Illinois State en het Franse bedrijf Botanickel betrokken zijn, kan een nieuwe duurzame methode ontwikkelen om industrie-kritieke metalen uit de bodem te halen.