03-april-2023 |
Zuivelal­ter­na­tieven duurder door limonade­be­las­ting

Zuivelal­ter­na­tieven duurder door limonade­be­las­ting

Vanaf 1 januari 2024 zal de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken met €17,30 stijgen naar €26,13 per 100 liter. Naast het genereren van meer belastinginkomsten, wil het kabinet met deze verhoging gezonde keuzes stimuleren en ongezonde keuzes ontmoedigen. Als gevolg hiervan zal mineraalwater vanaf diezelfde datum worden vrijgesteld van de verbruiksbelasting.

Het kabinet heeft ook aangekondigd een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheid om de verbruiksbelasting zodanig aan te passen dat de consumptie van suiker via frisdrank wordt verminderd. De resultaten van dit onderzoek worden in de eerste helft van 2023 verwacht.

Dierlijke zuiveldranken uitgezonderd

Dierlijke zuiveldranken zijn momenteel vrijgesteld van de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken omdat ze als eerste levensbehoefte worden beschouwd. Plantaardige melkdranken zoals rijstdranken, haver- en amandeldranken, zullen wel worden belast met de verhoging van de verbruiksbelasting. Ongezoete dierlijke zuiveldranken met een laag verzadigd vetgehalte vallen binnen de Schijf van Vijf vanwege de gezondheidsvoordelen en de goede voedingsstoffen die ze bevatten. Zuivel is onder andere een belangrijke bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en B12.

Plantaardige zuivelalternatieven vallen onder limonade

Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, maar hun voedingskundige samenstelling verschilt van die van dierlijke zuiveldranken. Het is tot op heden onvoldoende onderzocht wat de (lange termijn) gezondheidseffecten zijn van plantaardige zuivelalternatieven. Als er voldoende eiwit in zit en er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren plantaardige alternatieven wel belangrijke voedingsstoffen. Een ongezoete sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12 valt binnen de Schijf van Vijf. Volgens het Voedingscentrum voldoen alleen soja- en erwtendranken momenteel aan de voorwaarden van het eiwitgehalte om een vervanger van een dierlijke zuiveldrank te zijn. In de praktijk bevatten andere plantaardige alternatieven te weinig eiwitten.

Lees de brief ‘Antwoorden op Kamervragen over het bericht ‘Havermelk duurder door limonadebelasting’'

Terug naar boven