24-mei-2022 |
Nieuw convenant contant geld

Nieuw convenant contant geld

ADN heeft samen met de andere branches, binnen MKB-Nederland, een nieuw convenant Contant Geld gesloten. Doel van de afspraken is ervoor te zorgen dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel aan de kassa, ook als geleidelijk steeds meer elektronisch betaald wordt. Inmiddels is nog circa 20 procent van alle toonbankbetalingen cash. Er zijn een aantal goede afspraken gemaakt.

Tarieven niet verhoogd

Afgesproken is dat ervoor gezorgd zal worden dat contant geld goed beschikbaar en bruikbaar blijft. Daarbij is er een toezegging van de banken gedaan dat zij de tarieven voor contant geld tot medio 2023 niet verhogen. Verder mogen zij geen extra kosten voor het afstorten van biljetten van 200 euro in rekening brengen.

Contant geld onder druk

De vernieuwde afspraken waren nodig, omdat het gebruik van contant geld in Nederland afneemt en de chartale infrastructuur hierdoor steeds verder onder druk staat. Zo verdwijnt de contant-gelddienstverlening steeds meer uit bankkantoren, neemt het aantal geldautomaten en bankkantoren af en worden contante transacties relatief duurder voor winkeliers.

Concrete afspraken afstortautomaten

Een groot probleem is ook dat ondernemers op steeds minder plaatsen veilig contact geld kunnen afstorten. Ze moeten daarvoor verder reizen, op onveilige locaties afstorten of het is vrijwel onmogelijk dat te doen door niet passende openingstijden. In het convenant zijn met betrekking tot het aantal automaten concrete afspraken gemaakt. Met verder verscherpte percentages voor beschikbaarheid en goede monitoring is een belangrijke stap gezet, maar dit blijft een punt van aandacht. ADN zal dit onder de aandacht blijven brengen binnen MKB-Nederland en richting de banken.

Agfdetailhandel.nl

Terug naar boven