11-juni-2024 |
Meeste Nederlan­ders weten weinig over plant-based eiwitten

Meeste Nederlan­ders weten weinig over plant-based eiwitten

Uit onderzoek van Green Chef blijkt dat 67% van de Nederlanders niet weet dat eiwitten ook uit plantaardige bronnen kunnen komen, terwijl ons eetpatroon een enorme impact heeft op de planeet. Slechts 15% van de respondenten haalt de meeste eiwitten uit plantaardige bronnen. Deze cijfers benadrukken de noodzaak van bewustwording en verandering in onze voedingskeuzes om zowel onze gezondheid als het milieu te verbeteren.

Diëtist Daniet Shachar van Green Chef benadrukt het belang van de eiwittransitie, het overschakelen van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Twee op de drie Nederlanders weten niet dat eiwitten ook uit plantaardige voeding kunnen komen. Plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten en noten, kunnen helpen de milieu-impact te verkleinen. Green Chef en WWF-NL willen mensen bewust maken van hun voedingskeuzes en zo bijdragen aan duurzamere eetgewoonten.

Verschillende eiwitbronnen

Hoewel een derde van de Nederlanders weet dat eiwitten ook uit plantaardige bronnen gehaald kunnen worden, blijft het gedrag achter. Slechts 15% van de respondenten haalt het grootste deel van hun eiwitten uit plantaardige bronnen. Vrouwen zijn beter op de hoogte van plantaardige alternatieven (37%) dan mannen (29%). Bovendien ziet 26% van de vrouwen een eiwitrijk dieet als een manier om gezondheids- en fitnessdoelen te behalen, vergeleken met 16% van de mannen.

Potentieel van plantaardige eiwitten

Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders bereid is dierlijke eiwitten te vervangen door plantaardige om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De Gezondheidsraad concludeert dat meer plantaardige eiwitten beter zijn voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders. Potentieel kan deze verschuiving de milieu-impact van ons voedingspatroon met 25% verlagen.

Volgens Shachar worden dierlijke eiwitten vaak als gemakkelijk beschouwd, waardoor plantaardige eiwitten minder gekozen worden. Het is belangrijk om mensen bewust te maken van de mogelijkheden van plantaardige voeding.

*Representatieve steekproef uitgevoerd in april 2024 onder 1.001 Nederlanders door onderzoeksbureau Multiscope.

Duurzaam-ondernemen.nl

Terug naar boven