26-oktober-2021 | Door: Kiki Stender
Europarlement stemt voor Farm to Fork strategie

Europarlement stemt voor Farm to Fork strategie

Gezonder voedsel voor burgers, eerlijker inkomen voor boeren en minder impact van de voedselindustrie op het milieu. Dat wil het Europees Parlement in de komende jaren bewerkstellingen door de zogenoemde ‘Van boer tot bord’-strategie te omarmen. Die moet ook voor diervriendelijkere omstandigheden zorgen, helpen om de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans te halen en agrariërs een evenwichtiger aandeel in de winst uit duurzaam geproduceerd voedsel geven. 

Duurzamer

Voedsel uit de EU moet veel duurzamer worden, stelden de Europarlementariërs. Ze namen een resolutie aan die moet zorgen voor een fair, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem binnen de EU. Om dit te realiseren, moet de hele keten – van landbouw tot consument – een andere rol gaan spelen. Zo moet er in 2030 meer grond zijn voor biologische landbouw en pesticiden moeten beter worden gecontroleerd. Er moeten überhaupt minder pesticiden worden gebruikt. 

Het Europarlement wil dat het eten van vlees en sterk bewerkte voeding wordt aangepakt door maxima in te stellen. Teveel voedsel heeft nog een te hoog zout-, suiker- of vetgehalte en daar is een maximum voor nodig. Ook moet de EU consumenten adviseren over hoe ze gezonder kunnen eten. Die aanbevelingen moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar gezond voedsel mag niet te duur worden voor de burger. 

Green Deal

De ‘Van boer tot bord’-strategie moet helpen om de doelen van de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans te halen. Er moeten doelstellingen komen voor de maximale uitstoot van broeikasgassen en voor strenge criteria voor hernieuwbare energie in de landbouw. Wel moeten boeren ondersteund worden.

europarl.europa.eu

Terug naar boven