22-augustus-2024 |
Kaliumzout bewezen gezonder alterna­tief voor keukenzout

Kaliumzout bewezen gezonder alterna­tief voor keukenzout

Te veel zout in ons dieet leidt tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Toch blijft zout een essentieel ingrediënt in veel keukens. Een recent onderzoek biedt nu een gezonder alternatief: kaliumzout.

Het is algemeen bekend dat overmatig zoutgebruik schadelijk is voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking meer zout consumeert dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 6 gram. Dit overschot aan natrium verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, beroertes en vroegtijdig overlijden. Met de meeste producten in de supermarkt rijk aan zout, is het verminderen van zoutinname echter een uitdaging.

Kaliumzout als veelbelovend alternatief

Onderzoekers, onder leiding van Bruce Neal, hebben kaliumzout als mogelijke oplossing onder de loep genomen. In een grootschalige studie in China, waar meer dan 20.000 dorpsbewoners betrokken waren, bleek dat het vervangen van keukenzout door kaliumzout significante gezondheidsvoordelen oplevert. Na vijf jaar bleek de groep die kaliumzout gebruikte, 14 procent minder kans te hebben op een beroerte en 12 procent minder kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met degenen die traditioneel zout gebruikten. De resultaten, zoals gerapporteerd door Neal aan Scientias.nl, suggereren dat kaliumzout een effectief en veiliger alternatief kan zijn voor keukenzout.

Mogelijke adoptie van kaliumzout

Ondanks de positieve resultaten, hangt de effectiviteit van kaliumzout als breed alternatief af van de bereidheid van consumenten om de overstap te maken. Volgens Neal is de overstap eenvoudig en kosteneffectief. De uitdaging ligt niet alleen bij de consument, maar ook bij producenten, retailers en overheden om deze verandering te ondersteunen en te promoten. Neal benadrukt dat deze eenvoudige interventie wereldwijd miljoenen levens zou kunnen redden.

Scientias.nl

Terug naar boven