22-augustus-2024 |
35% suikerre­ductie in frisdrank: doel ruimschoots behaald

35% suikerre­ductie in frisdrank: doel ruimschoots behaald

De Nederlandse frisdrankenbranche heeft een opmerkelijke mijlpaal bereikt met een suikerreductie van 35,3% sinds 2012. Deze prestatie overtreft de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord en toont de vastberadenheid van de branche om bij te dragen aan een gezondere samenleving. Onder leiding van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) blijft de sector innoveren en zich aanpassen aan de behoeften van bewuste consumenten.

Innovatie als motor van vooruitgang

De aanzienlijke suikerreductie in frisdranken komt voort uit een combinatie van productinnovaties en gerichte marketingstrategieën. Volgens Taco Juriaanse, directeur van FWS, bewijzen deze resultaten dat vrijwillige maatregelen effectief kunnen zijn. Sinds de ondertekening van het Nationaal Preventieakkoord hebben leden van de FWS geïnvesteerd in de ontwikkeling van laagcalorische dranken en gezondere alternatieven. Dit heeft geleid tot een groeiend aanbod van light en zero-calorie dranken in zowel supermarkten als de horeca. Recente cijfers van het RIVM en FWS bevestigen dat consumenten steeds vaker kiezen voor suikerarme opties, wat bijdraagt aan een daling van het aandeel suikerconsumptie uit niet-alcoholische dranken.

Verbruiksbelasting roept vragen op

Ondanks deze positieve ontwikkelingen heeft de overheid de verbruiksbelasting op frisdranken en sappen per januari 2024 aanzienlijk verhoogd. Deze belasting, die in sommige kringen als onrechtvaardig wordt gezien, heeft geleid tot discussie binnen de sector. Juriaanse stelt dat de huidige belasting meer lijkt te dienen als inkomstenbron voor de overheid dan als middel om de volksgezondheid te bevorderen. De FWS pleit daarom voor een gedifferentieerde belasting die rekening houdt met het suikergehalte van producten. Volgens recent onderzoek zijn dergelijke belastingen effectiever en eerlijker, zonder dat ze de consument onnodig zwaar belasten.

De FWS blijft bereid om constructief bij te dragen aan het gezondheidsbeleid, mits dit op een rechtvaardige en effectieve manier wordt uitgevoerd.

Fws.nl

Terug naar boven