
Brouwgraan krijgt tweede leven als pizzabodem
BUS Whisky serveert sinds kort een opvallende nieuwkomer op het menu: een pizza met brouwgraan van MaGie Creations. De distilleerderij uit Loosbroek zet hiermee een eerste impactvolle stap in de ambitie om reststromen om te zetten in voeding. Een initiatief dat wordt ondersteund door De Bakkers Combinatie en The Pizza Academy.
Granen die overblijven na het distilleren bevatten meer dan alleen restsuikers. “Granen die bierbrouwers en distilleerders verwerken, zijn van zeer hoge kwaliteit,” zegt Dennis Hurkmans, oprichter van BUS Whisky. “Niet enkel de suikers en zetmelen, ook de vezels, eiwitten en plantaardige vetten uit deze granen zijn van grote waarde voor de voedingsindustrie.” Toch wordt brouwgraan nog vaak als afval gezien. “Een transitie in het denken is nodig. En dat begint met smaak.”
Smaak als overtuigingskracht
Die smaak staat dan ook centraal in de nieuwe brouwgraanpizza. Esther van der Laan, kok streekproductie bij BUS Whisky: “Duurzame voeding wordt nu nog vaak ervaren als tweederangs keuze. Met de brouwgraan pizza laten we onze gasten ervaren dat de duurzame keuze daadwerkelijk de beste optie kan zijn.”
Kansen voor industrie en foodservice
MaGie Creations, expert in de verwerking van brouwgraan tot functionele ingrediënten, ziet volop kansen. “Door brouwgraan slim in te zetten hoeven wij ons consumptiegedrag niet aan te passen,” zegt eigenaar Madeleine Gielens. Ook De Bakkers Combinatie omarmt het idee. “Met brouwgraan producten kunnen cateraars en foodservice partijen op een smakelijke manier in één klap scoren op duurzaamheid én gezondheid,” aldus directeur Patrick Tissen.