24-september-2024 |
Yespers en FruitMas­ters starten Total Value Partner­ship

Yespers en FruitMas­ters starten Total Value Partner­ship

Yespers, bekend van haar ontbijtproducten, en FruitMasters Ingredients hebben een strategisch partnerschap gesloten dat een belangrijke stap zet in de richting van een circulair voedselsysteem. Deze samenwerking leidt tot de oprichting van de eerste Total Value Fabriek ter wereld, waar voedselverspilling wordt geminimaliseerd en sociale impact wordt vergroot. FruitMasters Ingredients levert exclusief fruit voor de fabriek van Yespers, waarbij de focus ligt op het volledig benutten van elke vrucht, van pit tot steel. Daarnaast biedt de fabriek werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het partnerschap werd symbolisch getekend in een appelboomgaard die deze zomer door hagelschade is getroffen, wat de oogst ongeschikt maakte voor de reguliere verkoop. In de nieuwe Total Value Fabriek, die op 16 oktober in Den Haag opent, wordt de hele appel verwerkt. Reststromen worden zo teruggebracht van 30% naar slechts 1%. Van appelstelen tot pitjes, alles krijgt een nieuwe bestemming, zoals in thee, olie of poeder. Dit levert een eerlijke prijs op voor telers en creëert banen, terwijl het gebruik van waardevolle grondstoffen wordt geoptimaliseerd.

True pricing en impact op de voedselketen

Een essentieel onderdeel van de samenwerking is de inzet op true pricing, waarbij niet alleen de kosten van productie worden meegerekend, maar ook de verborgen kosten en baten voor mens en milieu. Dit geeft een beter inzicht in de daadwerkelijke waarde van voedsel. Door de gezamenlijke meerwaarde van de producten te herinvesteren in de keten, streven Yespers en FruitMasters naar een duurzamer en transparanter voedselsysteem, waar zowel producenten als consumenten van profiteren.

Fruitmasters.com

Terug naar boven