24-september-2024 |
Voedsel­ver­spil­ling in supermarkten daalt naar 0,89%

Voedsel­ver­spil­ling in supermarkten daalt naar 0,89%

De voedselverspilling in Nederlandse supermarkten is verder gedaald naar 0,89% van het inkoopvolume in 2023, een reductie van 35% ten opzichte van 2018. Deze cijfers werden gepresenteerd aan minister Femke Marije Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het jaarlijkse onderzoek, uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, benadrukt de inspanningen van de retailsector om verspilling verder terug te dringen.

Vooral in de productcategorieën vers vlees, vis en brood zijn grote stappen gezet. Supermarkten hebben de afgelopen jaren hun voorraadbeheer aangescherpt en innovatieve verkoopmethodes geïntroduceerd, zoals het aanbieden van brood van de vorige dag tegen gereduceerde prijzen. Dit leidde tot een daling van 16% in de verspilling van broodproducten. Ook in vlees en vis, waar een relatief hoge ecologische voetafdruk mee gemoeid is, werd een afname van 37% gerealiseerd ten opzichte van 2022.

Innovatie en bewustwording

Supermarkten spelen daarnaast in op technologieën zoals Artificial Intelligence (AI) om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Verder worden restproducten steeds vaker verwerkt in nieuwe huismerkproducten. Naast technologische oplossingen wordt ook gewerkt aan consumentenvoorlichting, bijvoorbeeld door het verduidelijken van houdbaarheidsdatums op verpakkingen. Dit moet helpen om voedselverspilling bij de consument thuis verder te beperken.

Cbl.nl

Terug naar boven