25-september-2024 |
Hoge kwaliteit baktarwe ondanks extreem weer in Nederland

Hoge kwaliteit baktarwe ondanks extreem weer in Nederland

Royal Koopmans heeft laten weten dat, ondanks de uitdagende weersomstandigheden van het afgelopen jaar, er opnieuw een oogst van hoge kwaliteit Nederlandse tarwe is gerealiseerd. Dit succes geldt zowel voor de reguliere Nederlandse baktarwe als voor de duurzame Nedertarwe. Het initiatief Nedertarwe, dat biodiversiteit en bodemkwaliteit bevordert, is een belangrijke pijler van de duurzame ambities van Royal Koopmans en hun samenwerking met vooruitstrevende tarwetelers, CZAV en Natuurmonumenten.

Volgens Dirk Lodewijk, algemeen directeur van Royal Koopmans, is de prestatie bijzonder te noemen. "De vraag naar Nederlandse tarwe neemt toe, maar momenteel wordt slechts 5% van ons brood met deze tarwe gebakken. Dat is vanuit zowel economisch als duurzaam oogpunt onlogisch. Ondanks het extreme weer hebben we bewezen dat we dankzij de sterke ketensamenwerking en het vakmanschap van onze telers hoogstaande tarwe kunnen blijven leveren."

Balans tussen kwaliteit en duurzaamheid

Tien jaar geleden leek het ondenkbaar om duurzame Nedertarwe op grote schaal te verbouwen. Nu, zelfs in een van de natste jaren ooit, levert de oogst een uitstekende kwaliteit bloem en meel op. Jurriaan Visser van CZAV geeft aan dat het een moeilijk jaar was voor de telers, met lagere opbrengsten per hectare door de weersomstandigheden. Toch zijn ze trots op de kwaliteit die is gerealiseerd. Dit resultaat laat volgens Royal Koopmans zien dat de sector, ondanks grote uitdagingen, blijft streven naar een toekomstbestendig en duurzaam voedselsysteem.

Royalkoopmans.com

Terug naar boven