25-september-2024 |
Chocola­de­prijzen blijven stijgen door schaarste cacao

Chocola­de­prijzen blijven stijgen door schaarste cacao

De afgelopen jaren zijn de prijzen voor chocoladeproducten fors gestegen. Dit komt door hogere kosten voor ingrediënten zoals zuivel, suiker en energie, maar ook door een schaarste aan cacao. De wereldmarktprijs voor cacao is sinds begin 2024 verdubbeld en bijna drie keer zo hoog als vorig jaar. Hierdoor zal de prijs van chocoladeproducten in de komende maanden verder stijgen.

De stijging van de cacaoprijzen is vooral te wijten aan slechte oogsten in Ivoorkust en Ghana, de belangrijkste producenten van cacao. Slechte weersomstandigheden, oude bomen en boomziektes hebben de productie verstoord. De verwachting is dat deze problemen niet snel zullen verdwijnen, wat de angst voor een structurele schaarste voedt en de prijzen verder opdrijft.

Gevolgen voor de consument

Chocoladeproducenten staan voor de uitdaging om deze hogere kosten niet volledig door te rekenen aan consumenten. De gemiddelde Nederlander eet nu al minder chocolade dan enkele jaren geleden. Om verdere prijsstijgingen te beperken, kunnen producenten kiezen voor kleinere verpakkingen of minder cacao in hun producten. Toch is de verwachting dat producten met een hoger cacaogehalte, zoals pure chocolade, het meest zullen worden beïnvloed door de prijsstijging.

Toekomstige verwachtingen

De oogst in 2025/26 zou enigszins kunnen verbeteren, wat enige verlichting zou kunnen brengen. Toch zal de invoering van de Europese ontbossingsregelgeving (EUDR) per januari 2025, die importeurs verplicht te bewijzen dat hun cacao niet gelinkt is aan ontbossing, zorgen voor extra kosten en mogelijk volatiliteit in de markt.

Rabobank.nl

Terug naar boven