25-september-2024 |
Striktere regels voor pesticiden in geïmpor­teerd voedsel

Striktere regels voor pesticiden in geïmpor­teerd voedsel

Het Europees Parlement heeft op 18 september 2024 twee voorstellen van de Europese Commissie afgewezen die zouden toestaan dat in de EU verboden pesticiden toch in kleine hoeveelheden op geïmporteerd voedsel aanwezig mogen zijn. Dit besluit zorgt ervoor dat de regels voor voedselveiligheid strenger blijven.

De voorstellen van de Commissie zouden het mogelijk maken dat restanten van de pesticiden cyproconazool en spirodiclofen aanwezig mogen zijn op bijvoorbeeld granen, zaden, vlees en lever. Beide stoffen zijn al verboden in de EU vanwege gezondheidsrisico’s. Het Parlement stemde echter tegen het voorstel, omdat ze vinden dat deze pesticiden ook in geïmporteerd voedsel niet mogen voorkomen.

Zelfde regels voor alle producten

Het Parlement benadrukt dat voedsel dat buiten de EU wordt geproduceerd, aan dezelfde strenge regels moet voldoen als producten uit de EU. Als er hogere hoeveelheden van deze pesticiden op geïmporteerd voedsel zouden worden toegestaan, kan dit een risico vormen voor de gezondheid van consumenten, zowel in Europa als in de landen waar het voedsel wordt geproduceerd. De Europese Commissie moet nu met nieuwe voorstellen komen om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid pesticiden op voedsel zo laag mogelijk blijft, zelfs op geïmporteerde producten.

Europarl.europa.eu

Terug naar boven