
Slager en poelier bepalen zelf houdbaarheid van maaltijden
Slagers en poeliers mogen voortaan zélf bepalen welke houdbaarheidsdatum ze meegeven aan hun voorverpakte maaltijden en maaltijdcomponenten. Dat blijkt uit de recent toegevoegde werkwijze in de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf 2021.
Eigen inschatting op basis van kwaliteit
Het gaat om producten die de klant thuis voldoende verhit en direct consumeert, zoals gehaktbrood, snacks, sauzen en vlees(producten). Slager of poelier mag de houdbaarheid inschatten op basis van kwaliteitskenmerken zoals bederf, verkleuring of uitdroging. Omdat deze producten thuis worden verhit, vormen ze geen voedselveiligheidsrisico.
Verplichte bereidingsinstructie op etiket
Voorwaarde is wél dat het etiket van het voorverpakte product een duidelijke bereidingsinstructie bevat. Deze instructie moet leiden tot een effectieve verhitting van minimaal 75°C in de kern, of 2 minuten 70°C. De instructie geeft tijd en temperatuur aan voor oven, pan of magnetron, afhankelijk van het product.
KNS benadrukt belang van zorgvuldigheid
De KNS adviseert slagers en poeliers om bereidingsinstructies in de praktijk te toetsen, bijvoorbeeld door de kerntemperatuur te meten. Ook wijst de brancheorganisatie erop dat men de grenzen van houdbaarheid niet moet opzoeken. Bij magnetronverhitting moet worden gelet op cold-spots; magnetrongebruik mag alleen genoemd worden als goed doorroeren mogelijk is. Voor uitgeschepte producten adviseert KNS om klanten mondeling te wijzen op het belang van goed verhitten.