Column Gerhard Kwak: Doe wat
Door de huidige energiecrisis komen veel van onze collega’s zwaar in de problemen. De afgelopen weken hoorde ik van ondernemers dat ze maar liefst drie tot vier keer meer betaalden in één maand. Sommigen hebben gelukkig nog een buffer. Hoewel het nooit leuk is om daarop in te leveren. Anderen hebben die buffer niet en liggen krom. Een situatie die zeker niet gewenst is.
De steunmaatregel vanuit onze regering (TEK-regeling) heeft inmiddels al een aantal aanpassingen gehad. Om alle ondernemingen in aanmerking te laten komen voor deze regeling, dient de drempel van het percentage van energielasten van de omzet nog verder te worden verlaagd. Daarnaast worden ook de drempelprijzen voor gas en elektriciteit als te hoog ervaren. Wat kun je zelf veranderen om de gigantische kosten te verminderen?
Als je eenmaal aan het produceren bent leg dan grotere voorraden aan. Iets meer produceren is altijd voordeliger dan telkens opnieuw opstarten. Het is wellicht ook mogelijk om anders in te kopen, zodat je zelf iets minder hoeft te produceren. Let er dan natuurlijk wel op dat je dezelfde kwaliteit inkoopt. Zet waar en wanneer mogelijk machines uit. Let er ook op dat deuren van bijvoorbeeld koelkasten en dergelijke niet onnodig open staan.
Een andere mogelijkheid, waar ik van hoorde, is dat er mogelijk door collega’s samen gewerkt kan worden om te produceren. Als ondernemer kun je dan grotere hoeveelheden produceren die je dan deelt met een collega. Over en weer kan dat de nodige voordelen opleveren.
Tenslotte zou je zelfs kunnen overwegen om de extra kosten voor de energie apart op de kassabon te zetten. Dat geeft de klant duidelijkheid en je hoeft de prijzen niet extra op te hogen. Ga daar wel zorgvuldig mee om en communiceer dat goed in de winkel, want de klant moet niet het gevoel krijgen onnodig op de kosten gejaagd te worden.
Kort en goed. Zet de schouders eronder. Kijk met open blik naar je bedrijf en overleg desnoods met collega’s en de boekhouder wat de mogelijkheden zijn. Zit daarbij niet lijdzaam te wachten op de overheid want die laat, zoals gebruikelijk, op zich wachten. En daar kun je niet mee uit de voeten. Doe wat!