22-augustus-2024 |
Verkoop plantaar­dige alterna­tieven verdubbeld in foodser­vice

Verkoop plantaar­dige alterna­tieven verdubbeld in foodser­vice

De Nederlandse foodservice-sector heeft de afgelopen twee jaar een sterke groei gezien in de verkoop van plantaardige zuivel en vleesvervangers. Volgens recent vrijgegeven cijfers van marktonderzoeksbureau Foodstep, verzameld door ProVeg Nederland, is de verkoop van vleesvervangers aan de horeca en catering meer dan verdubbeld, terwijl dierlijke producten, met name zuivel, juist minder verkocht worden.

Stijging in plantaardige alternatieven

De verkoop van vleesvervangers steeg tussen 2021 en 2023 met maar liefst 111% in volume, terwijl zuivelvervangers een groei van 82% noteerden. Hierdoor hebben vleesvervangers nu een volume-aandeel van 4,3% binnen de foodservice, en zuivelvervangers zelfs 7,4%. Dit marktaandeel is voor het eerst hoger dan in supermarkten. Daarnaast is de verkoop van peulvruchten met 33% gestegen, terwijl de verkoop van vlees juist met 2% daalde. Vooral de afname in de verkoop van dierlijke zuivelproducten is opvallend. Deze producten hebben zich na de corona-lockdowns niet volledig hersteld, met een volume dat nog steeds maar 78% van het pre-pandemische niveau bedraagt.

Cateraars kiezen massaal voor plantaardig

Cateraars, met name binnen bedrijven en onderwijsinstellingen, spelen een sleutelrol in de toenemende adoptie van plantaardige producten. Zo heeft plantaardige kookroom in de bedrijfscatering een volume-aandeel van 21%, en in de onderwijscatering zelfs 37%. Dit komt mede door de hoge vervangbaarheid van plantaardige alternatieven met hun dierlijke tegenhangers. Het gemak en de duurzaamheidsoverwegingen hebben ervoor gezorgd dat steeds meer cateraars uitsluitend plantaardige producten aanbieden. Dit blijkt ook uit het hoge aandeel plantaardige producten zoals mayonaise, fritessaus en bitterballen in deze sectoren.

Plantaardige melk domineert in fastservice

Binnen de fastservice, waaronder snackbars en koffiebars, is plantaardige zuivel bijzonder populair. Ruim tweederde van de gebruikte opschuimmelk is inmiddels plantaardig, waarbij havermelk de voorkeur geniet. Dit betekent dat naar schatting ongeveer 1 op de 5 koffiedranken in fastservice met plantaardige melk wordt bereid. Deze cijfers benadrukken de verschuiving naar plantaardige opties in de Nederlandse foodservice-sector.

Bekijk het rapport ‘Dierlijk en plantaardig in de Nederlandse foodservice’

Proveg.com

Terug naar boven