22-augustus-2024 |
Nederland recyclet 88% van alle verpakkingen in 2023

Nederland recyclet 88% van alle verpakkingen in 2023

Nederland heeft opnieuw zijn positie als Europees koploper in recycling van verpakkingen versterkt. In 2023 werd 88% van alle verpakkingen in Nederland gerecycled en hergebruikt, blijkt uit een recent rapport van Verpact. Deze cijfers tonen aan dat Nederland de gestelde Europese en nationale doelen ruimschoots heeft gehaald. De Nederlandse recyclingketen is in de afgelopen jaren steeds beter georganiseerd, waarbij goede afspraken tussen alle betrokken partijen cruciaal zijn gebleken.

Stijging in recycling van plastic drankflessen

De inzameling van plastic drankflessen heeft in 2023 een significante stijging laten zien. Waar in 2022 nog 68% van deze flessen werd ingezameld, steeg dit percentage naar 74% in 2023. Dit is vooral te danken aan het goed functionerende statiegeldsysteem, dat volgens Verpact essentieel is voor het behalen van de wettelijke norm van 90%. De organisatie zet zich daarom onverminderd in om extra innamepunten te realiseren en meer producenten bij het systeem te betrekken.

Recyclingcapaciteit voor drankenkartons onder druk

Hoewel Nederland de enige EU-lidstaat is met een wettelijke recyclingdoelstelling voor drankenkartons, blijft de capaciteit om deze te verwerken een knelpunt. Door beperkte recyclingmogelijkheden en problemen in de vergunningsprocedure liep de verwerking van drankenkartons in 2023 vertraging op. Ondanks deze uitdagingen wordt verwacht dat in 2024 een recyclingpercentage van 37% kan worden behaald. Verpact benadrukt echter dat verdere investeringen en verbeteringen in de recyclingketen noodzakelijk zijn om deze doelen structureel te halen.

Lees het rapport ‘Samen werken aan circulair verpakken, recycling en hergebruik van verpakkingen in Nederland’.

Verpact.nl

Terug naar boven