16-juni-2025 |
Vaak gebeurt voedselverspilling zonder dat we het doorhebben

Vaak gebeurt voedselverspilling zonder dat we het doorhebben

Iedereen wil wel een beetje duurzamer leven. Zeker als het om eten gaat. Toch belandt er jaarlijks nog altijd meer dan dertig kilo voedsel per persoon bij het afval. En dat terwijl de oplossing vaak letterlijk om de hoek ligt: de vriezer.

Bewust zijn we het wél, maar in de praktijk lastig

Uit onderzoek van Dr. Oetker onder duizend consumenten zegt slechts één op de vijf mensen wekelijks eten weg te gooien. Toch blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum dat we gemiddeld 33,4 kilo per persoon per jaar verspillen. Veel meer dus dan we denken. De meeste mensen vinden minder verspilling belangrijk, maar lopen thuis tegen praktische dingen aan. Porties worden verkeerd ingeschat, restjes vergeten of er ontstaat twijfel over de houdbaarheid. Vooral brood, groente, fruit, zuivel en aardappelen worden vaak niet op tijd gebruikt.

De vriezer als slimme hulp in huis

Samen met het VriesVers Platform vraagt Dr. Oetker aandacht voor de rol van de vriezer. “De vriezer is natuurlijk niet dé oplossing, maar wel een laagdrempelig hulpmiddel,” aldus marketingdirecteur Joost van den Berg. Toch kiest maar een derde van de consumenten bewust voor diepvriesproducten vanwege de houdbaarheid. En slechts 60% zegt restjes standaard in te vriezen.

Met kleine aanpassingen kom je al een heel eind

“Veel voedselverspilling gebeurt onbewust,” zegt Erik van Dalsum van het VriesVers Platform. Hij raadt aan om restjes direct te labelen en te dateren, en ze creatief te gebruiken—bijvoorbeeld als topping op een pizza. Dr. Oetker doet dat zelf ook: afwijkende pizzabodems worden hergebruikt, overtollige kaas gaat terug in het productieproces en producten die niet verkocht worden, gaan naar de Voedselbank. Sinds 2019 is de verspilling per ton pizza met 13,2% afgenomen. Het doel: 25% minder verspilling in 2025.

Oetker.nl

Terug naar boven