25-juni-2018 | Door: Kiki Stender
Knoflook

Knoflook

Knoflook is van oudsher een multifunctioneel knolletje. Vroeger vooral bekend als genees- en afweermiddel: goed tegen infecties, insecten, vampiers en … heksen op bezemstelen. Maar even met beide benen op de grond: in de keuken is knoflook vooral een heerlijke smaakmaker. 

De geschiedenis van knoflook gaat ver terug. In het oude Egypte van 3500 jaar geleden, gebruikten arbeiders knoflook om hun weerstand te verhogen. De knol werd zelfs als heilig gezien. De Romeinen geloofden dat knoflook spieren zou versterken: daarom kauwden gladiatoren op rauwe knoflooktenen. In zowel de Bijbel als de Koran wordt knoflook vermeld als helend. En in de Middeleeuwen was men ervan overtuigd dat het de duivel en heksen weg kon houden, en beschermde tegen de pest. In de klassieke literatuur is knoflook een probaat middel om vampiers af te weren.

Sterke geur

Knoflook bevat weinig calorieën, maar wel mangaan en selenium, de vitamines B1, B6 en C, en kleine hoeveelheden van belangrijke mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, zink en jodium. Die Romeinen waren dus zo gek nog niet om dagelijks een teentje weg te kauwen. Ze namen de sterke (of zo je wil, penetrante) adem- en lichaamsgeur die dat veroorzaakte, op de koop toe. Die specifieke geur wordt veroorzaakt door de zwavelverbindingen. Een deel van die verbindingen wordt niet verteerd, maar opgenomen in het bloed. Zo verspreid de geur zich door je hele lichaam, om via je mond en poriën je lijf weer te verlaten. Peterselie kan deze knoflooklucht neutraliseren.

Bijzondere knoflook

Ooit gehoord van zwarte knoflook? Deze gefermenteerde knoflook is nóg gezonder dan witte knoflook. En ook wat zoeter. Witte knoflookbollen worden 30 tot 40 dagen bij een temperatuur van 70-80 graden Celsius in een vochtige ruimte neergelegd om te fermenteren. Er zijn voor deze manier van fermentatie geen schimmels of andere starters-culturen nodig. De van nature aanwezige suikers en aminozuren in de rauwe knolletjes zorgen ervoor dat er een soort mallardreactie plaatsvindt. Hierdoor ontstaat de zwarte kleur en de zoetige smaak. De structuur van een zwart knolletje is plakkerig en zacht, vergelijkbaar met een zacht dropje. De zwarte variant bevat een dubbele hoeveelheid aan antioxidanten vergeleken met witte knoflook. Maar het grootste pluspunt: zwarte knoflook heeft een neutrale geur. Je krijgt er geen slechte adem van, of naar knoflook stinkend zweet. Zwarte knoflook is lekker als snackje of op een boterham. 

Speel in op de gezondheidsbehoeftes van je klanten en experimenteer eens met deze interessante vorm van knoflook; verras je klanten met bijzondere smaken!

Beeld: witte knoflook: ©Timmary/Shutterstock.com, zwarte knoflook: ©bonchan/Shutterstock.com

Terug naar boven